Spring naar de content

Wat gebeurde er met onze jongens in Libië?

Schokkend nieuws in De Telegraaf vanochtend. Het schurkenregime van kolonel Kadhafi houdt drie leden van majesteits strijdkrachten gegijzeld. De drie werden zondag overvallen toen zij een Nederlandse burger en een andere Europeaan met een Lynx-helikopter probeerden te evacueren. De twee burgers zijn inmiddels vrijgelaten, het lot van onze jongens is vooralsnog ongewis. Defensiespecialist Rob de Wijk heeft kritiek. Hij noemt de mislukte missie een ‘blunder’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volgens De Wijk is de missie slecht voorbereid of verraden. “Misschien heeft iemand lopen praten.” De Wijk zei dat vandaag tegen RTL Nieuws. Door de mislukte missie is Nederland ook politiek en diplomatiek in de problemen gekomen. “Het grote probleem zit ‘m in het feit dat je hiermee Kadhafi het argument verschaft: zie je wel, er zitten buitenlandse mogendheden achter.” Het interview met De WIjk ziet u hier.

Maar er is meer kritiek. Volgens historicus Christ Klep heeft Defensie een groot risico genomen door de Lynx in te zetten: “Het is een klein toestel met twee piloten en een boordschutter. Een echte beveiliging is dat niet.” Hij is ‘enigzins verbaasd’ over de riskante actie.

Ondertussen is de overval op de Nederlandse militairen internationaal nieuws. Het Amerikaanse CBS bericht over de kwestie en ook MSNBC doet een duit in het zakje. Onduidelijk is vooralsnog of de situatie ook politieke consequenties zal hebben. De Tweede Kamer was vooralsnog niet op de hoogte van de missie. Niet geheel onvoorstelbaar vanwege de gevoeligheid van de kwestie. De PVV vroeg vandaag een spoeddebat aan, maar dat werd niet door de Kamer gesteund. De overige partijen willen vooralsnog eerst de ontwikkelingen afwachten.

Onderwerpen