Spring naar de content

Oude wijn in nieuwe zaken

In de wijnbranche worden het voormalige Oostblok en de aanpalende landen gehuisvest onder de paraplu 'Nieuwe Oude Wereld'. Oud omdat, getuige een recente opgraving van een wijnpers in Armenië, er al ruim zesduizend jaar geleden sprake moet zijn geweest van serieuze productie. Nieuw, omdat het door West-Europa gedomineerde wijnmetier pas sinds kort weer te maken heeft met de vinofiele kwaliteiten van onze oosterburen. Na eeuwenlang louter de Sovjet-Unie als exportklant te hebben gehad, is er thans sprake van oude wijn in nieuwe zaken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

In Nederland worden daarvoor verschillende businessmodellen gehanteerd. Zo heeft Puklavec & Friends, een nieuw, ambitieus Sloveens bedrijf, gekozen voor de bottom-up-aanpak. Hun wit - dat overigens van prima kwaliteit is - ligt onder andere bij supermarktketen Jumbo en slijterijketen Gall & Gall. De Tsjechen benaderen de Nederlandse markt echter vanaf de bovenkant. Importeur Vinice richt zich op het hogere prijssegment, en heeft topsommelier Edwin Raben weten te verleiden tot het verstrekken van wijn-spijscombinaties. De firma Mostt is zelfs tot de wijnkaart van een aantal toprestaurants doorgedrongen. Aldus worden er nu 'Tsjechische & Slowaakse wijnparels' geschonken in De Bokkedoorns, Merlet, Restaurant Savelberg en De Echoput.

Bij laatstgenoemde bleken deze paarlen niet voor de zwijnen bestemd. De Cuvée Cygnus 2007 van het jonge wijnbedrijf Nové Vinarstvi (anno 2005) werd ingezet als begeleider van een huisgerookte Schotse zalm met Noordzeekrab en scheermes, kokkels van het wad, appel en dille. Een combinatie waar ik mij van alles bij kan voorstellen.

Ik proefde deze blend van riesling met sauvignon blanc uit het Moravische wijngebied Mikulovská. Noteerde wat lovende proef-notities als 'tikje petrol, lychees, kruisbes, zuiver, eikenvrij, elegant gemaakt.' Om vervolgens de rest van de proeffles te schenken bij de heilbot met een puree van bloemkool die mevrouw Hamersma op haar repertoire heeft. En ook haar hoorde ik niet klagen.

Cuvée Cygnus 2007, €18,90. Mostt. www.mostt.nl. Tel. 06-24284810.