Spring naar de content

De jaarlijkse literaire pikorde

Wie hebben het in 2011 in boekenland voor het zeggen? Uitgevers, apparatsjiks, redacteuren en recensenten: voor de dertiende keer presenteert HP/De Tijd de topveertig van de bovenbazen en letterknechten in de literatuur.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

40 Sander Blom (re)
sterredacteur
Tekstverwerker. Blom is de beste redacteur van Nederland, maar tevens de minst honkvaste. Legendarisch was de woedeuitval van Adri van der Heijden, die uit de krant moest vernemen dat zijn vaste bezorger van croissantjes bij een ander in dienst was getreden. Blom heeft bij alle grote uitgeefhuizen gewerkt en pakte soms ook nog een tweede ronde mee. Zit as we speak bij uitgeverij Contact, en jawel – niet voor het eerst. Maar sommige debutanten die een supermanuscript wensen, weten Blom overal te vinden. Dat een uitgekookte reclamejongen als Henk Rijks zijn boek De kostwinner bij Contact uitbracht, is uitsluitend omdat Blom daar zit. Zat. Nee, zit. Hoewel? Wacht even.

39 Dirk Leyman (–)
‘De papieren man’
Vlaamse boekenstapelaar. Mooiste citaat over Dirk: “Als ongeneeslijk bibliofiel weerstaat hij aan de lokroep van geen enkele boekhandel” (NRC). Alumnus literatuur- en theaterwetenschappen van de Universitet van Gent. Is journalist bij de Vlaamse krant De Morgen, waar hij onder meer Nederlandse en Franse literatuur recenseert. Verzorgt sinds 2004 het literaire weblog ‘De papieren man’ (‘Literaire berichtgeving à la carte’). Opmerkelijk is dat ‘De papieren man’ ieder jaar als eerste weet wie de winnaar van de Pikorde is. Goed nieuws Dirk, dit jaar sta je er zelf in.

38 Lidewijde Paris (re)
uitgever Ailantus
Voormalige uitgever van Querido. Viel in ongenade en werd door de inmiddels gepensioneerde Pieter de Jong van WPG onder de grootste loftuitingen en strijkages op straat gezet. Begon opnieuw een uitgeverij, ditmaal onder de vleugels van Boom. Haar eerste auteur was er eentje van haar vorige werkgever: David Mitchell, wiens telefoonnummer toevallig nog in haar agenda stond. Ailantus geeft bij voorkeur vertaalde buitenlanders uit. Die denken dan dat ze gewoon Querido aan de lijn hebben. Sjouwt inmiddels twintig boeken per jaar naar de boekhandel, waaronder zowaar zelfontdekte. Maar ja, zo is Augustus van Tilly Hermans ook begonnen. En Atlas van Erna Staal.

De rest van de op 40 staat in de HP/De Tijd van deze week.