Spring naar de content

Eigen belang eerst

Een dierenpartij hadden we al, en nu ook weer een partij voor ouderen. Wie macht wil, kan zich misschien beter ontdoen van klassieke ideologieën. Vijf doelgroeppartijen die óók een kans zouden maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Nederland telt enkele honderdduizenden verpleegkundigen en verzorgenden die structureel worden onderbetaald en overbelast. De ideale visvijver voor een politieke partij. Met name de PVV belooft extra geld voor de zorg, maar ja: als je om die reden op Geert Wilders stemt, dan krijg je die rare kopvoddentaks er gratis bij. Alle ruimte voor een partij die de belangen van een groeiende beroepsgroep gaat behartigen. Ook aantrekkelijk voor mensen van buiten de zorg, want we hebben er allemaal belang bij dat er straks voldoende handen aan ons ziekbed staan.

Iedere ouder wil het beste voor zijn kind, dus waarom niet gestemd op een partij die geen enkele inbreuk wil op kinderopvang, speciaal onderwijs en andere voorzieningen? Het rugzakje blijft, scholen en speeltuinverenigingen krijgen meer geld. De partij zet ook stevig in op de aanpak van pedoseksuelen en wil hogere straffen voor kindermishandeling en de productie en verspreiding van kinderporno. Als hun kind oud genoeg is om voor zichzelf een keuze te maken in het stemhokje, kunnen ouders dat ook weer doen.

Veertig procent van de bevolking woont niet in een stad. En dat terwijl het altijd over stadsbewoners lijkt te gaan. In de media figureren meestal stedelingen, en die krijgen ook nog eens het meeste overheidsgeld toegeschoven. Alsof er buiten de Randstad geen problemen zijn. En het wordt alleen maar erger, want de bevolking in de periferie krimpt en de voorzieningen verdwijnen. Genoeg belangen om te behartigen. Wie niks heeft met het CDA en slim genoeg is om knuffelboerin Yvon Jaspers te rekruteren als lijstduwer, begint een dorpspartij.


Wat activist Ralph Nader lukte in de Verenigde Staten, moet hier ook kunnen: een partij starten die opkomt voor de consument. En daar zijn er een boel van, want consument zijn we allemaal. En we worden allemaal gepakt. De benzine is te duur, er zit gif in ons voedsel, bedrijven sollen met onze privacy, de lucht is vervuild en de service van de overheid is belabberd. Tenminste, dat zeggen organisaties waarin consumenten zich hebben verenigd, en die zijn er meer dan ooit. Alleen al de populariteit van tv-programma’s als Kassa en Radar en de opkomst van recensiewebsites laten het zien: consumenten willen niet meer worden gepiepeld. Kom op, Antoinette Hertsenberg, tijd voor een tweede carrière.

In Nederland leven tenminste 2,3 miljoen mensen alleen. Hun positie is in veel gevallen minder rooskleurig dan die van samenwonende of getrouwde stellen. Een alleenstaande betaalt relatief meer belasting, hij betaalt een toeslag voor een eenpersoonshotelkamer en voelt zich veelal helemaal niet aangesproken door het concept van het gezin als hoeksteen van de samenleving. En dan worden tartaartjes ook nog steevast per twee verkocht. Alleen D66 maakt zich specifiek sterk voor singles, maar de doelgroep is groot genoeg voor een eigen single-issuepartij.