Lekker voor bij de smeltkaas

import eet team 11 mrt 2011 Cultuur

Een aantal jaren geleden ontmoette ik in Chili een jonge wijnmaker die zijn beroep aan kaasfondue te danken had. Toen hij als achttienjarige met zijn ouders in Zwitserland op vakantie was, bestelde hij bij deze traditionele zuivelpruttelschotel een Fanta. Nu kan het zijn dat zijn uitspraak belabberd was of dat de ober een slecht gehoor had, maar in elk geval kreeg de Chileen niet het verlangde flesje frisdrank geserveerd, maar een glas Fendant, een witte wijn uit de Valais die hem dermate intrigeerde dat hij daar meer van wilde weten. Met uiteindelijk een drastische carrièreswitch (hij wilde professioneel windsurfer worden) tot gevolg.

Overigens had de ober het gelijk aan zijn zijde. Chasselas (zoals de Fendant-druif elders heet) is een veel betere begeleider dan sinas. Maar dat betekent niet dat deze frivole, fruitige witte dan meteen het kaasfonduemonopolie bezit. Ook Pinot Blanc, Sylvaner, Müller-Thurgau en witte Savoie pruttelen graag mee. Daarentegen heeft men in het Amsterdamse café Bern, dat zich voorstaat het Nederlands epicentrum van de kaasfondue te zijn, weer een heel andere kijk op de kaaszaak. Hier wordt er een kraakdroge, witte Gasconner bij geschonken.

Wie in het geval van thuisgebruik daarvoor kiest, kan trouwens gewoon bij de grootgrutter terecht. Zonder uitzondering betrekt elke supermarktketen zijn Franse droge Huiswijn Liter uit die contreien. Betty Koster van Fromagerie l’Amuse haalt haar favoriete wijnbegeleiders echter bij de specialist. Bij haar kaascreatie adviseert zij La Vieille Ferme, een blend van Grenache Blanc, Bourboulenc en Ugni Blanc, een vrolijke en fruitige witte uit de Ctes du Luberon.

Ronduit verrassend is de tweede wijn die Betty serveert, een Portugese branco van Peges Fonte do Nico, afkomstig uit Terras do Sado en gemaakt van Fernão Pires en Moscatel. Ik ben benieuwd wat de reactie van de Chileense wijnmaker zou zijn geweest als hij destijds deze zeer druivige, bijna zwoele witte geschonken had gekregen. Misschien had hij dan nu een wetsuit aan gehad. HH

La Vieille Ferme 2009 Ctes du Luberon, € 8,25. www.joostwijn.nl. Peges Fonte do Nico 2009 Terras do Sado, € 4,99. www.grapy.nl.

Reageer op artikel:
Lekker voor bij de smeltkaas
Sluiten