Wát een feest!

Ruud Meijer 11 mrt 2011 Cultuur

Corea, Clarke & White, Forever, 4 sterren.

Veertig jaar lang is het er niet van gekomen: gewoon eens een keer een akoestische trioplaat met standards maken volgens het aloude jamsessieprincipe. Maar nadat pianist Chick Corea, bassist Stanley Clarke en drummer Lenny White in 2008 de legendarische jazzrockformatie Return to Forever weer tot leven hadden gewekt, besloten de drie virtuozen een jaar later die droom toch maar eens waar te maken. Het trio speelde vijftig shows over de hele wereld en het album Forever is een soort best of van die tournee geworden.

Naast evergreens als On Green Dolphin Street, Waltz for Debby en Hackensack speelde Corea ook akoestische versies van zelfgeschreven RtF-hits als No Mystery en – natuurlijk – het nog immer briljante Señor Mouse. Briljant is ook het adjectief dat het niveau van de acht tracks het best omschrijft. White speelt stuwend, dienstbaar en subtiel, Corea puntig en sierlijk als altijd en Clarke blijft, zelfs na al die jaren, nog steeds een revelatie. Oké, hij mag dan af en toe een uitslover zijn die de luisteraar zijn virtuositeit wel heel erg door de strot perst, maar wát een toon, wát een ritmiek en wát een groove heeft die man!

En alsof al dit moois nog niet genoeg is, krijg je er ook nog een bonus-cd bij van een repetitie die het trio hield voor een uniek concert in de Hollywood Bowl met gasten als Jean Luc Ponty en Chaka Khan. Een feest!

Reageer op artikel:
Wát een feest!
Sluiten