Spring naar de content

38 zetels

Het weblog De Dagelijkse Standaard van oud-Buitenhof-columnist en Sarah Palin-adviseur Joshua Livestro en dagblad Sp!ts publiceerden maandag een blauwdruk voor een rechtse meerderheid in de senaat. De berekeningen in een notendop: wanneer de gedoogcoalitie de reststemmen van de SGP krijgt, staat ze op 35 zetels in de senaat. De PVV heeft zo veel reststemmen over dat ze zowel het CDA als de VVD aan een extra zetel kan helpen. De voor een meerderheid noodzakelijke 38ste zetel moet komen van 50PLUS.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

En dan komt oud-VVD'er Henk Krol in beeld, op dit moment Statenlid in Noord-Brabant voor 50PLUS. Als zijn stem naar de VVD gaat, heeft de coalitie de benodigde zetel binnen. De rekenmeester van de PvdA, Diederik Samsom, noemt het een 'vergezocht scenario'. Volgens hem zijn er andere mogelijkheden die het tegendeel bewijzen. En zo blijft het koffiedik kijken. Maar niet helemaal.

Want wat zegt 50PLUS' Jan Nagel tegen Haagse Post? "Het is uitgesloten dat Henk Krol op een andere partij gaat stemmen dan 50PLUS." En dat haalt dus het hele door de krant en het weblog gedroomde plan onderuit.

Nagel zelf is overigens weer een stuk minder openhartig over zijn eigen reststemmen. De 0,64 zetel van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) zou zijn partij aan een tweede zetel kunnen helpen. Zoals het nu staat, verdwijnt de OSF uit de senaat, maar Nagel zou met zíjn reststemmen de OSF weer aan een zetel kunnen helpen.

Maar de slimme Nagel weet dat hij politiek wisselgeld kan beuren als hij met zijn reststemmen een oppositiepartij aan een extra zetel zou kunnen helpen. U begrijpt: men rekent zich suf op het Binnenhof. Maandag 23 mei zullen we het weten. Dan zijn de Eerste Kamerverkiezingen.