Spring naar de content

Caesar, de Messias

De evangeliën uit het Nieuwe Testament zijn niet gebaseerd op het leven van Jezus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Ze zijn een hervertelling van het leven van Julius Caesar.

Dat is althans de strekking van de documentaire Het evangelie van Caesar – Zoektocht naar de ware Christus.

Het was afgelopen dinsdag precies 2066 jaar geleden dat de Romeinse keizer om het leven kwam bij een aanslag. Jan van Friesland, voormalig eindredacteur van Buitenhof en tegenwoordig hoofdredacteur van Omrop Frysln, maakte de documentaire in samenwerking met de Italiaanse taalkundige Francesco Carotta.

“Hij heeft een computerprogramma gemaakt waarmee hij de overeenkomsten tussen de teksten over Caesar en Jezus op het spoor kwam. Hij zag een patroon, doet nu twintig jaar onderzoek en schreef het boek Was Jezus Caesar?” laat Van Friesland vanaf een terras nabij het Forum Romanum in Rome weten. Hij volgde Carotta vier jaar lang door Europa en draaide onder meer op Cyprus, in Athene, Londen en uiteraard Rome.

Maar Caesar is toch nooit gekruisigd? Van Friesland: “Het was in het oude Rome gebruikelijk de overleden heerser aan het volk te tonen. Dat deden ze door een wassen kopie te maken van het dode lichaam. Die werd vervolgens opgehangen aan een tropaeum, een soort kruis. Volgens Carotta is de wasfiguur van de vermoorde Caesar de voorloper van het verhaal van de gekruisigde Jezus. Het evangelie heeft zich dus feitelijk in Rome afgespeeld. Het verhaal is vervolgens door de veteranen van Caesar meegenomen naar de Romeinse koloniën in Palestina en daar een eigen leven gaan leiden. Het lijden van Caesar is uiteindelijk het fictieve lijden van Jezus geworden.”

Het Vaticaan heeft niet op de film willen reageren. “Maar ik weet dat er binnen de kerk over wordt gesproken,” aldus Van Friesland. Wel ondervond hij veel tegenwerking in eigen land. “De classicus Anton van Hooff heeft alles gedaan om mij in de wielen te rijden. Die heeft echt kwade praat verkocht over mijn film. Maar goed, de VARA zendt hem uit, u hoort mij niet klagen.”


Blijft de vraag: kon Caesar over water lopen? “Caesar stak met zijn schepen de zee over bij het Griekse Brentesion. Zijn mannen raakten in paniek vanwege het woeste weer. Caesar stelde hen gerust: ‘Wees niet bang, mijn geluk vaart met jullie mee.’ In de latere tekst over Jezus vinden we precies dezelfde gebeurtenis terug waar Jezus tegen zijn bemanning zegt: ‘Wees gerust, ik ben het.’ De evangelisten hebben er met goede bedoelingen een schepje bovenop gedaan en Jezus vervolgens over het water laten lopen.” | BP

De VARA zendt ‘Het evangelie van Caesar – Zoektocht naar de ware Christus’ uit op zondag 27 maart, 23.30 uur op Nederland 2.