‘De ramen moeten open bij Defensie’

import haagse post 18 mrt 2011 Politiek

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) lag afgelopen week onder vuur in de Tweede Kamer over integriteitsschendingen bij een Defensieonderdeel in Den Helder. D66-Kamerlid Wassila Hachchi richtte haar pijlen op hem, maar heeft begrip voor het ministerie. Ze was zelf officier bij de Koninklijke Marine.

Het is een bende bij Defensie.

“Dan scheer je de organisatie over één kam. Ik zie een patroon van onregel-matigheden, maar dat zijn uitzonderingen. Hillen heeft het echter over incidenten en trekt vervolgens een rookgordijn op. Dan moet je niet raar opkijken dat de kranten vol staan. Het is nu dus tijd voor politiek leiderschap.”

Generaal b.d. Cees de Veer gaat nu een onderzoek doen binnen Defensie.

“Dat is iemand die binnen de organisatie actief is geweest. Ik pleit voor een echt onafhankelijk onderzoek door de Algemene Rekenkamer. De ramen moeten open bij Defensie.”

Veel van de misstanden bij Defensie komen naar buiten via klokkenluiders. Hoe komt dat?

“Ik ben zelf officier geweest. In het veld heb je een can do-menta-liteit. Er wordt een doel gesteld en dat moet je bereiken. De militaire hiërarchie is daarbij belangrijk, conflicten ga je zo veel mogelijk uit de weg. Maar wanneer je voor Defensie op kantoor zit, wat ik ook heb gedaan, is een andere mentaliteit nodig. Je als leider kwetsbaar opstellen en als ondergeschikte de confrontatie durven aangaan is dan essentieel. Het is best moeilijk om tegen een kapitein ter zee te zeggen dat je het met hem oneens bent. Die heeft toch vier balken op zijn schouder. Dat kan niet in het veld, op kantoor wel. Maar dat doet nog niet iedereen daar. Ik denk dat dat de oorzaak is van veel problemen bij Defensie.”

De VVD en PVV wilden in eerste instantie dat er koppen zouden rollen, de topambtenaren moesten het veld ruimen.

“Als Hillen zijn secretaris-generaal had weggestuurd, was het probleem niet weggeweest. Hij moet begrijpen dat de ramen bij Defensie open moeten. Maar door alles krampachtig als incident af te doen, kom je niet verder. Hij staat nu wat mij betreft onder curatele. Hillen schaadt met zijn huidige houding het imago van Defensie. En dat vind ik onverantwoord.”

Reageer op artikel:
‘De ramen moeten open bij Defensie’
Sluiten