Will Koopman

Ernest Marx 18 mrt 2011 Leven

Will Koopman (Amsterdam, 1956) is regisseur. Vorige week ging haar tweede speelfilm, Gooische Vrouwen, in première.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Gespannen, zo vlak voor de première van Gooische Vrouwen. Ik slaap slecht als zoiets nadert. Vannacht was ik alweer om vier uur wakker. Voor de rest gaat het hartstikke goed. Het is een leuke tijd. Die gespannenheid is gewoon plankenkoorts: vinden mensen de film wel of niet leuk?

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen die geen beslissingen durven nemen, aan heethoofden in het verkeer en aan het cultuurbeleid van dit kabinet. Daar zit vast iemand achter met een frustratie wegens een afwijzing aan de toneelschool.

Wie zijn uw helden?

Aaron Spelling, de bedenker en producer van tv-series als Starsky and Hutch, Charlie’s Angels, The Love Boat en Dynasty. Hij is altijd mijn inspirator geweest.

Lijkt u op uw vader?

Ik was 32 jaar toen hij overleed. Qua uiterlijk en vriendelijkheid lijk ik erg op hem. Mijn zwarte humor en mijn ambitie heb ik van mijn moeder.

Wat is uw grootste angst?

Dat mijn zoon iets overkomt. En los daarvan: dat ik stik. Vind ik een heel enge gedachte.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn man. Hij was vroeger altijd al erg straight en kon daarin onaardig zijn tegen mensen. Ik was dan steeds de boel aan het sussen. Die eigenschap van hem heb ik overgenomen. Je kunt beter heel eerlijk zijn in plaats van aardig. Anders hou je mensen aan het lijntje.

Bent u aantrekkelijk?

Nee. De bouwvakkers fluiten niet meer, dus dan weet je dat het over is. Erg jammer. Ik heb wel veel humor, dus dat compenseert.

Bidt u weleens?

Never! Ik las toevallig gisteren een verhaal over vier oudere mensen die op hun zeiljacht waren overvallen door Somalische piraten. Die oudjes verkochten Bijbels. I rest my case.


Wat zijn uw dagdromen?

Dat Winston Gerschtanowitz met een heel leuk koffertje voor de deur staat, of dat ik de 27 miljoen win in de Staatsloterij. Dan ben ik vertrokken, hoor.

Waar schaamt u zich voor?

Dat doe ik niet meer. Vroeger schaamde ik me ervoor dat mijn vader vuilnisman was. Nadat ik een keer in de klas was uitgelachen, durfde ik het niet meer in het openbaar te zeggen. Maar ook daarin voel ik me nu vrij, en ik vind het jammer dat mijn vader dat niet meer heeft meegemaakt.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Vorige week, tijdens een voorvertoning van Alle tijd, de nieuwe film van Job Gosschalk.

Bent u monogaam?

Ja. Maar ik sta er niet achter. Het is gewoon nooit van vreemdgaan gekomen. Ik vind het raar als je je partner volledige monogamie zou opleggen.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Kort nadat mijn vader is overleden, kwam er een Perzische kat aanlopen. Die heeft jaren bij ons gewoond. Tot zijn dood. Toen een maand daarna mijn vaders tweelingzus overleed, kwam er weer precies zo’n Pers aanlopen. Die hebben we nu nog.

Lijkt u op uw vrienden?

Ik heb vijf heel goede vriendinnen met wie ik gemiddeld al veertig jaar bevriend ben. We begrijpen elkaar erg goed en hebben dezelfde kijk op het leven.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Helemaal niks. Misschien is mijn eigenwijsheid voor verbetering vatbaar, maar daarin zit tegelijk mijn kracht.

Wie is uw grootste liefde?

Lex. We zijn dertig jaar samen en vier jaar geleden getrouwd. Gratis. Op een dinsdagochtend in Bos en Lommer.


Wat is uw grootste ondeugd?

Roken. Het is tegelijk mijn grootste mislukking. Ik heb een sterk karakter en kan eigenlijk alles, behalve stoppen met roken. Verschrikkelijk! Iedereen in mijn omgeving begint inmiddels zelfs te lachen als ik zeg dat ik weer een poging ga wagen.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat de tv-serie Gooische Vrouwen bij jong en oud aansloeg. Na de allereerste uitzending kreeg ik zoveel leuke sms’jes van vakgenoten. Dat overkomt je bijna nooit.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Ons huis in Frankrijk. We hebben het nu elf jaar. We zitten in de Bourgogne, dus dat is goed te doen met de auto.

Hoe moedig bent u?

Ik ben niet bang. Op straat bemoei ik me gerust met een ruzie van anderen, en bij het maken van keuzes vind ik altijd dat je moet springen.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Humor en dat hij op de man af durft te zeggen wat hij ergens van vindt.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Naast humor dat je samen honderduit over het leven kunt kletsen en zij ook alles begrijpt. Bij mannen kan dat niet altijd.

Hoe ontspant u zich?

Door de kruiswoordpuzzel in de Volkskrant te maken en op zaterdag die in het Parool. Heerlijk! Daarnaast hou ik erg van lezen.

Gelooft u in God?

Absoluut niet. Nooit over getwijfeld ook.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Ik had onlangs met iedereen vrede gesloten. Helaas is er deze week toch weer iemand op mijn lijstje terechtgekomen. Jammer. Het is iemand die afspraken niet nakomt en nooit terugbelt.

Wat is de beste plek om te wonen?


Bos en Lommer in Amsterdam.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Door niet te gaan schaatsen op dun ijs.

Wat is uw devies?

Live your best life.

Reageer op artikel:
Will Koopman
Sluiten