Spring naar de content

Toon u solidair met de slachtoffers van de aardbeving. Steun Haïti

Nederlanders staan bekend als gulle gevers bij rampen. Wanneer een getroffen gebied, zoals nu in het noorden van Japan, geen financiële hulp nodig heeft, blijft de Nederlander zoeken naar manieren om zijn solidariteit te uiten. We zullen helpen, koste wat kost. Helaas stopt deze solidariteit vaak abrupt wanneer de correspondenten zich terugtrekken uit het gebied. En dat is jammer, want na de ramp volgt meestal de echte klap. Daarom: vier redenen waarom u uw geld beter kunt geven aan Haïti.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het is inmiddels een klein jaar gelden dat Haïti werd getroffen door een flinke aardbeving. Nederland toonde zich van haar goede kant en de samenwerkende hulporganisaties haalde meer dan 80 miljoen euro op. Nu meer dan een jaar later zijn de omstandigheden in Haïti nauwelijks vooruit gegaan. En op sommige punten alleen maar verslechterd.

1. Omdat er een cholera-epidemie heerst
Alsof de Haïtianen niet genoeg problemen hadden, heerst er sinds november 2010 een cholera-epidemie in het land. Een goed overzicht van de omvang van de cholera-epidemie is nauwelijks te maken. Schattingen lopen uiteen tussen de 400.000 en 800.000 besmette personen aan het eind van 2011. Hiervan zouden 10.000 mensen voor het einde van dit jaar overlijden, terwijl cholera met een vrij simpele antibiotica-behandeling is te genezen. De VN denkt zo’n 164 miljoen dollar nodig te hebben om de ramp effectief te kunnen bestrijden, maar nog geen tiende van dat bedrag is binnen gehaald. Er is met name een gebrek aan medische kennis, medicijnen en gezond drinkwater.

2. Omdat het nog steeds een puinzooi is
In tegenstelling tot Japan waren de meeste gebouwen niet in staat om zelfs maar de kleinste aardschok te doorstaan. In de hoofdstad Port-au-Prince alleen al werden 200.000 huizen verwoest, waaronder het presidentiële paleis. Van de 10 miljoen kubieke meter puin is nog geen kwart opgeruimd. Omdat getallen niet zoveel zeggen: dat zijn tien Ground Zero’s in New York. De BBC heeft er een mooie infographic van gemaakt.

3. Omdat er steeds meer politieke onrust is
Waar de gewone Haïtiaan waarschijnlijk niets liever wil dan het land ontvluchten, trekt de zwakke positie van het land allerlei machthebbers uit het verleden aan. Oud-president Aristide, die in 2004 moest vertrekken na beschuldigen van wanbestuur en corruptie, zette gisteren voor het eerst sinds 7 jaar weer voet op Haïtiaanse bodem. Hoewel hij zegt zich niet met de politiek te willen bemoeien, vrezen met name de Amerikanen dat hij voor onrust zal zorgen bij de tweede ronde van de Haïtiaanse verkiezingen. Eerder al waagde ex-dictator Jean-Claude Duvalier (alias Baby Doc) zijn gezicht weer te laten zien na een kwart eeuw in ballingschap te hebben geleefd. Hoewel hij meteen werd opgepakt en er momenteel een aanklacht boven zijn hoofd hangt wegens corruptie en het schenden van de mensenrechten, zijn er nog genoeg Haïtianen te vinden die hem steunen.

4. Omdat er een tekort aan alles is
Waarschijnlijk ben je sneller klaar als  je de dingen noemt waar Haïti voldoende van heeft dan andersom. Veel van de hulp die vorig jaar werd toegezegd door de internationale gemeenschap is nooit aangekomen. Van de 10 miljard dollar die was toegezegd heeft een kleine 10% daadwerkelijk een goed doel in het land gevonden. Met name medicijnen tegen cholera zijn heel erg hard nodig.