Spring naar de content

Soldaten begaan doodzonde, leger zegt sorry

Onze Duitse collega’s van Der Spiegel publiceerden gisteren een aantal foto’s van Amerikaanse soldaten die het kennelijk nodig vonden gezellig met eerder door hen vermoordde onschuldige Afghaanse burgers op de foto te gaan. Een actie die herinneringen opriep aan een soortgelijk schandaal dat zich voordeed in de Abu Ghraib-gevangenis in 2004. Het Amerikaanse leger zegt nu sorry.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hoewel de foto’s inmiddels ruim een jaar oud zijn, doen de beelden en de bijbehorende verhalen heel wat stof opwaaien – ook in Afghanistan. Zo zouden de soldaten zonder enige aanleiding burgers hebben gedood, om het er vervolgens zo uit te laten zien dat er sprake was van zelfverdediging. In een chat op Facebook met zijn vader zou een van de verdachte soldaten hebben gezegd: “Ze deden net alsof die jongen een granaat naar ze gooide, waarna ze hem neer maaiden.”

U.S. Army-kolonel Thomas Collins heeft inmiddels laten weten dat deze beelden in strijd zijn met alle normen en waarden van het Amerikaanse leger en bovendien ‘in schril contrast staan met de discipline, professionaliteit en respect die de prestaties van onze soldaten hebben gekenmerkt gedurende bijna tien jaar van aanhoudende operaties’. 

Een generaal van de NATO laat weten dat deze foto’s opnieuw onrust in Afghanistan kunnen veroorzaken. “De beelden hebben een enorme indruk gemaakt.”