Spring naar de content

‘Doe het niet!’

Het Koninklijk Huis blijft de gemoederen bezighouden. Zo vonden we vorige week een alleraardigst boekje van emeritus hoogleraar Cultuurwetenschappen Hans van den Bergh (oud-columnist van onder meer VN, NRC en Het Parool) in de brievenbus. In 33 hoofdstukken geeft hij de Prins van Oranje even zovele redenen om af te zien van het nakende koningschap. Titel: Doe het niet, Alex!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Eén hoofdstuk verdient nadere bestudering: dat over het Kabinet der Koningin. Het secretariaat van de majesteit, gevestigd op een paar stappen van de Nationale Vergaderzaal, kwam jaren terug in opspraak toen dat op eigen houtje onderzoek deed naar Edwin de Roy van Zuydewijn.

De AIVD werd zelfs in stelling gebracht zonder dat ook maar een minister op de hoogte was. Een kwestie die het toenmalige kabinet-Balkenende in de problemen bracht; de premier moest door het stof en bood zijn excuses aan. Volgens Van den Bergh is er sindsdien niets veranderd en het Kabinet der Koningin een schimmige organisatie.

En dat is het ook. Journalisten kunnen er bijvoorbeeld middels de Wet op de Openbaarheid van Bestuur geen stukken opvragen. Van den Bergh heeft een duidelijk advies voor de Oranje-telg: “Je kunt je afvragen, Alex, in wat voor antiquarische machtsverhoudingen we hier toch leven als een koningin zich kennelijk niets van de wet en de ministeriële besluiten hoeft aan te trekken. Heb jij echt zin in zo’n half-legale positie? Doe het toch niet, Alex.”

Hans van den Bergh: Doe het niet, Alex! – Alle redenen om voorgoed af te zien van het koningschap. Meulenhoff, €15. Ook verkrijgbaar via www.ako.nl.

Onderwerpen