Spring naar de content

D66-Kamerlid pakt ton aan onterechte vergoedingen

Ondergesneeuwd door de ontwikkelingen in Japan en Libië, maar daarom niet minder interessant. Het D66-Kamerlid Magda Berndsen heeft als politiechef onterecht ruim 100.000 euro aan vergoedingen ontvangen. En ze is niet van plan om deze terug te betalen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De nummer twee van D66 blijkt in drieënhalf jaar tijd als korpschef van de politieregio Fryslân ruim 100.000 euro ten onrechte gedeclareerd te hebben, zo meldde NRC Handelsblad dit weekeinde. In 2006 zoekt de burgemeester van Leeuwarden Geert Dales (VVD) een nieuwe korpschef. Hem wordt Magda Berndsen aangeraden, die meteen komt solliciteren. Ze stelt twee eisen: ze wil niet verhuizen uit het illustere Beverwijk en ze wil er geen cent op achteruitgaan. Ze vraagt een netto bedrag aan inkomen dat hoger is dan het maximumsalaris van een korpschef en meer dan ze kreeg in Gooi- en Vechtstreek. En ze stelt voor een pied-à-terre in Leeuwarden te huren. Op kosten van het korps. Moet allemaal kunnen, vond Dales.

RTL Nieuws onthult in 2009 dat korpschefs boven op hun salaris soms opvallend hoge vergoedingen krijgen. “Uiterst pijnlijk,” zegt D66-lijsttrekker Alexander Pechtold. Een onderzoek van de Rijksauditdienst volgt. Wanneer het kabinet valt, valt Pechtolds oog op Berndsen: ze wordt de nummer twee op de lijst. Berndsen weet dan al dat de Rijksauditdienst concludeert dat haar persoonlijke toelage, huurvergoeding en belastingcompensatie in strijd zijn met de landelijke regels. Zij brengt Pechtold ‘natuurlijk’ op de hoogte. “Hij vond het geen enkel probleem,” zegt Berndsen tegen NRC.

Berndsen heeft zelf nooit overwogen toelagen terug te betalen. “Want daarmee zou ik laten zien dat het eigenlijk onrechtmatig is geweest, en daarmee ben ik het oneens.” Bestrijdt zij de conclusies van de Rijksauditdienst? “Ze hebben natuurlijk wel gelijk dat het in strijd is met de regels, maar dat is een droge constatering. Ik voel mij daar niet verantwoordelijk voor. De consequenties ga ik dus niet op me nemen.”

Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, zegt in NRC wat u nu vermoedelijk denkt: “En je mag toch aannemen dat Berndsen, die al eerder korpschef was, de regels kent – alsook de gedachte erachter. Zo’n belastingcompensatie kan natuurlijk echt niet. Daar deugt geen hout van.”

Een D66-woordvoerder laat in een reactie weten: “Berndsen zal terugbetalen waarvan vaststaat wat onrechtmatig aan haar betaald is, ook als juridisch gezien de hoofdverantwoordelijkheid bij de werkgever ligt.”

U moet het lezen om te geloven.

Onderwerpen