Spring naar de content

Oud-Kamerlid CDA: 'Er is iets grondig mis in het Haagse'

Jaren terug zei LPF-politicus Gerard van As bij zijn afscheid van het Haagse tegen uw verslaggever dat hij het parlement zag als 'een slangenkuil gevuld met bananenschillen'. Ook Alexander Pechtold (D66) meldde al eens dat de Haagse politiek vuile en vunzige aspecten kent. Oud-CDA-Kamerlid Eddy Bilder haalt nu ook uit naar de Nationale Vergaderzaal en haar bewoners. "Er is iets grondig mis in het Haagse. Het ieder voor zich is er heel diep doorgedrongen."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Wij hebben de gereformeerde Bilder, die tussen 2007 en 2010 voor de christen-democraten een blauwe zetel vulde, er altijd van verdacht dat hij undercover [[popup file="2011-03/bilder2.jpg" description="voor de SGP bij het CDA zat" alt="." align="inline" ]]. Iets wat ook nooit ontkend is door SGP-woordvoerder Menno de Bruyne.

Maar nu even serieus. Bilder heeft de Kamer nooit een prettige omgeving gevonden. Dat was dan ook de reden dat hij zich vorig jaar niet verkiesbaar stelde. Hij ergerde zich naar eigen zeggen aan de 'waan van de dag' die volgens hem in het parlement heerst. Inmiddels is hij sinds begin dit jaar burgemeester van Zwartewaterland.

Hij haalt deze week in het EO-blad Visie fel uit naar Den Haag. En naar zijn oud-collega's. "Wie niet luistert, nooit om hulp vraagt, Gods aangezicht niet zoekt, hoeft niet op bijstand te rekenen. Het kwam voor dat tijdens een fractievergadering de Bijbel niet eens openging."  Volgens Bilder gaat het niet goed met het CDA: "Het CDA zoekt naar leiding, zoekt koers. Er is verwarring, onduidelijkheid; we zijn onze eigen vijand geworden."

Harde uitspraken van Bilder. "Er is iets grondig mis in het Haagse. Het ieder voor zich is er heel diep doorgedrongen. Ik maakte drieënhalf jaar deel uit van een fractie van 41 mensen. Iedereen aast op belangrijke portefeuilles. (-) Men zoekt in de fractie niet naar het belang van het collectief, maar is voortdurend bezig met de vraag: hoe kom ik in de krant, bij Nieuwsuur of bij Pauw & Witteman?”

Ook vindt de kersverse burgemeester dat oud-premier Jan Peter Balkenende onrecht is aangedaan. "Kijk hoe er met Jan Peter Balkenende is omgesprongen. Er is gewoon karaktermoord op hem gepleegd. Neem alleen al de nadrukkelijkheid waarmee nu wordt gezegd dat Rutte een frisse en toegankelijke premier is. Daarmee zeg je iets over Balkenende. Terwijl de man in acht moeilijke jaren leiding gaf aan vier verschillende kabinetten."

Het op zijn minst openhartige interview leest u hier.

Onderwerpen