Spring naar de content

In het hoofd van de mafkees: John Hinckley

Het was gisteren dertig jaar geleden dat John Hinckley Jr. zes schoten afvuurde op president Ronald Reagan. De toenmalig Leider van de Vrije Westerse Wereld wist ternauwernood aan de dood te ontsnappen. Hinckley was een stalker van actrice Jodie Foster. Een uur voor de moord schreef hij de laatste van honderden brieven aan haar. “I’ve got to do something now to make you understand, in no uncertain terms, that I am doing all of this for your sake!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De brief geeft een aardig inkijkje in het hoofd van de mafkees. Zo was de aanslag er alleen op gericht om de aandacht van Foster te trekken en waren er geen politieke motieven. “Jodie, I would abandon this idea of getting Reagan in a second if I could only win your heart and live out the rest of my life with you, whether it be in total obscurity or whatever,” schrijft de verwarde Hinckley. De hele brief vindt u hier: “I may be killed in my attempt to get Reagan.

Twee weken terug gaf de Secret Service, de beveiligingsdienst van de Amerikaanse president, het audioverkeer rondom de aanslag vrij. Er is een gerede kans dat Hinckley dit jaar wordt vrijgelaten. Beelden van de laffe aanslag die dertig jaar geleden bijna het leven van The Gipper kostte, vindt u hieronder.

Onderwerpen