Biowijnmaker

import eetteam 1 apr 2011 Leven

Surfende wijnmakers, daar zijn er wel meer van. Een aantal weken geleden schreef ik er over een uit Chili. In Zuid-Afrika doen ze er nog een schepje bovenop: daar schijnen ze maar liefst zes van zulke fanatiekelingen te hebben, onder wie Johan Reyneke. Maar die wilde laten zien dat hij het beste jongetje van de klas is – behalve aan fysieke inspanningen op open zee ging hij daarom ook aan hersengymnastiek doen binnen de beslotenheid van zijn eigen schedel. Reyneke ging filosofie studeren, om in die hoedanigheid in aanraking te komen met de leer van Rudolf Steiner, de man waar de biodynamische wijngaardeniers een fanclub mee vullen.

Eb en vloed, zon en maan, fruitdagen en geen fruitdagen – de natuur maakt de wijn en de mens helpt slechts een handje. Aldus kreeg ook Johan Reyneke wat assistentie, hoewel de hulp in eerste instantie niet van de natuur en omstreken kwam, maar van zijn eigen ouders, die hem een klein hoekje in hun wijngaard gunden. Hun wijnmaakambities reikten niet verder dan het leveren van druiven aan de coöperatie. Bovendien toonden zij zich gul met bestrijdingsmiddelen. Reyneke dacht daar anders over. Hij deed herbiciden en pesticiden in de ban en maakte zijn eerste oogstje chenin blanc letterlijk in de badkuip.

Inmiddels is die wat te krap geworden. Want na Reyneke’s overname van de ouderlijke farm in 1989, heeft zijn reputatie een enorme vlucht genomen. Zo heeft de jaargids Platter’s South African Wines 2011 ze stuk voor stuk voorzien van hoge waarderingen: vier of vierenhalf van de maximaal vijf haalbare rode sterren. Reyneke maakt ook een superieure sauvignon blanc. En opwindend rood, maar zijn signature wine is het wit van de chenin blanc, de druif waar het ooit mee begonnen is. Ik proefde de 2008-oogst (€ 18,50), een opeenstapeling van geuren en smaken. Opwindend, gastronomisch, rijpe peer, honing, gember, ananas, amandeltjes, romigheid, spiciness, zuren – associaties met hoog Loire-wit dienen zich aan.

Importeur Daxivin. Overzichtsproeverij op 3 april in Hotel De Goudfazant in Amsterdam. Aanmelden via www.daxivin.nl.

Reageer op artikel:
Biowijnmaker
Sluiten