Spring naar de content

Profeet

Stel: een weekblad krijgt het verzoek van de fractieleider van een van ‘s lands grootste partijen, feitelijk ook regeringspartij, om een opiniestuk te mogen plaatsen. De hoofdredacteur zegt: kom maar op, dan kijken we wel. En krijgt vervolgens een betoog binnen waarin de geestelijke gezondheid wordt betwijfeld van de profeet van een wereldgodsdienst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Poorthuis

De hoofdredacteur weet direct dat publicatie van dat stuk stevige ophef zal veroorzaken en een groot aantal mensen verdriet gaat doen. Waarom doet die politicus dat, vraagt de hoofdredacteur zich steeds maar af. Omdat hij vindt dat ie een strijd te strijden heeft, weet hij ook dat het antwoord luidt. Moet ik het wel publiceren, is de tweede vraag die hij zich stelt.

Niet dat het kleine blad geen ophef kan gebruiken. Elk verkocht nummer is er één. Maar dat mag geen beslissende reden zijn. Soft porno verkoopt goed, maar dat drukken we ook niet af. U begrijpt natuurlijk dat dit alles gaat over het stuk dat Geert Wilders ons aanbood en dat u verderop kunt lezen.

Wat de hoofdredacteur ook niet vond tellen was dat, als HP/De Tijd het niet afdrukt, Geert Wilders zijn stuk wel ergens anders zal publiceren. Zo lusten we nog wel een paar excuses. Nee, wat uiteindelijk de doorslag heeft gegeven om het stuk in HP/De Tijd te plaatsen, is dat het een betoog is van de politicus die, zoals ik al constateerde, een steunpilaar is van het huidige kabinet.

En daarom hebben we onze journalistieke plicht ook maar goed gedaan en coalitiegenoot CDA gevraagd wat die hiervan vindt. En een Koran-expert zijn licht op de kwestie laten schijnen. HP/De Tijd, nooit te beroerd iets voor u te checken.

En dan heb ik nog even jammernieuws in de categorie medewerkers: Harold Hamersma en Ronald Hoeben, samen vele jaren het Eetteam van HP/De Tijd, gaan ons verlaten. Er past me niet anders dan grote dank uit te spreken aan hen voor de smakelijke stukken. Volgende week presenteren we u hun spannende opvolgers, die laten zien dat elk verlies ook weer winst kan opleveren. Dat nummer wordt überhaupt een feestaflevering, met een grote schare nieuwe medewerkers en prachtstukken. Ik verheug me er nu al op.