Spring naar de content

Zij aan het bier, hij aan de wijn

Intomart GfK peilde hoe homo’s verschillen van hetero’s. Het onderzoek is nog maar net klaar, HP/De Tijd heeft de primeur. Welkom in Homoland, waar de dames zich als heren gedragen, en vice versa.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo Van Woerden

Klopt het vooroordeel dat homomannen veel crèmes gebruiken, dat ze graag stappen en veel geld besteden aan kleding? En kiezen lesbiennes voor een technische opleiding en stappen ze in hun vrije tijd op de motor? Voor het eerst is onderzoek gedaan naar de levensstijl van homoseksuelen. Lex van Meurs, research director bij onderzoeksbureau Intomart GfK is de laatste gegevens nog aan het verwerken, maar geeft HP/De Tijd vast de primeur: uit zijn onderzoek blijkt dat veel stereotypen over homo’s en lesbiennes waar zijn.

Van Meurs vergeleek in een groep van 74.000 mensen de homo’s met de hetero’s. “We hebben profielen samengesteld en gevraagd naar opleiding, huisvesting, relaties, inkomen en waar dat aan besteedt wordt.” Hij ontdekte dat homomannen relatief vaker een zorgopleiding volgen, een kunst- en cultuurstudie kiezen of zich in talen verdiepen. Lesbische vrouwen kiezen relatief vaker voor een ICT- of techniekopleiding en zijn ook meer dan heterovrouwen terug te vinden in de land- en bosbouw en visserij.

Homo’s komen in alle sociale klassen in gelijke mate voor, maar homoseksuelen zijn over het algemeen wat hoger opgeleid dan heteroseksuelen. Ze wonen vooral in de grote stad, met name in Amsterdam (waar één op de zeven een onderkomen heeft). 64 procent van de homomannen en 70 procent van de lesbiennes zegt een relatie te hebben, tegenover 84 procent van de heteromannen en 78 procent van de heterovrouwen. Homo’s zijn dus vaker alleenstaand. Ze bewonen vaker een met eigen geld gekochte etagewoning en besteden hun geld anders.

Eén op de drie homomannen zegt bijvoorbeeld waarde te hechten aan modieuze merkkleding of producten – dat is bijna twee keer zo veel als heteromannen. Het merk Apple is zeer populair: iMacs, iPods en iPads worden twee keer zo veel aan homo’s verkocht als aan hetero’s.


Ook zeggen homo’s met grotere regelmaat uit te gaan en vinden ze het belangrijker dan hetero’s om trendy en chique clubs te bezoeken. Ze drinken daarbij ook meer: 8 glazen alcohol per week, terwijl hetero’s 7,1 glas per week achteroverslaan. “Al denk ik wel dat mensen zoiets moeilijk in kunnen schatten en dat snel aan de lage kant houden,” zegt Van Meurs. Wat hem daarbij opviel, was dat homomannen vaker wijn drinken dan bier en ook meer gedestilleerde drank tot zich nemen. Lesbiennes hebben overigens de grootste voorkeur voor bier; ze drinken ook bijna twee keer zo veel als heterovrouwen.

Een ander verschil: homomannen besteden meer geld aan cosmetische producten dan heteromannen. Zo gebruikt liefst 53 procent van de homomannen weleens een camouflageproduct; van de hetero-mannen doet slechts 23 procent dat. Lesbiennes gebruiken juist minder make-up dan heterovrouwen. Alleen haargel is bij hen erg populair – 57 procent van de lesbiennes tegenover 41 procent van de hetero-dames.

Homo’s kiezen ook voor andere winkels. De Bijenkorf is veruit favoriet. Stel dat u daar een man bij een kledingrek ziet, dan is de kans groot dat het hier om een homo gaat: het warenhuis is onder homo’s 2,5 keer zo populair als onder heteromannen.

Daarnaast is reizen populair. De lesbienne zit graag op de motor; meestal gaan homoseksuelen ook vaker op vliegvakantie.

Hoewel dit allemaal generalisaties zijn en geen enkele homo- of heteroseksueel zich volkomen stereotiep gedraagt, maakt het onderzoek wel duidelijk dat de algemenelifestyle van homoseksuelen anders is. Homotijdschriften zullen met dit onderzoek in hun handjes klappen: weer een argument om adverteerders mee te paaien!


1) Van Journaal-presentator Rob Trip weten we dat hij hetero is. Een van onderstaande nieuwscoryfeeën is dat ook. Wie?

a) Rik van de Westelaken

b) Erik Mouthaan

c) Dominique van der Heyde

d) Jeroen Overbeek

2) In welke winkel heeft u de grootste kans om een homo tegen het lijf te lopen?

a) De Bijenkorf

b) MediaMarkt

c) H&M

d) V&D

3) Homo’s hebben een eigen muziek- smaak en een eigen Top 100. Welke van de volgende artiesten staat wél in de toptien van deze hitlijst?

a) Madonna

b) Shirley Bassey

c) Anita Meyer

d) Diana Ross

4) Zowel linkse als rechtse partijen kunnen op steun rekenen uit de homo gemeenschap. Welke coalitie zou de meeste homostemmen krijgen?

a) CDA-CU-PvdA

b) PVV-D66-VVD

c) GroenLinks-PvdA-D66

d) CDA-VVD-PVV

5) Amsterdam is een populaire homo- stad. In welke Amsterdamse straat bevinden zich bekende homo- uitgaansgelegenheden?

a) De Berenstraat

b) De Reguliersdwarsstraat

c) De Oudezijds Achterburgwal

d) De Glitterstraat

6) Sinds 1 april 2001 kunnen mannen en vrouwen met iemand van hetzelfde geslacht trouwen. Welke gemeente doet daar niet aan mee?

a) Staphorst

b) Urk

c) Alle gemeenten in de provincie Zeeland

d) Het mag overal

7) Elke doelgroep heeft zijn eigen blad. Welk van onderstaande tijdschriften richt zich niet op de homo- gemeenschap?

a) Winq

b) Zij aan Zij

c) Gordon

d) L’homo

8) U staat een tijdje te praten met een man. Hij vraagt of u Aunt Dorothy kent. Wat bedoelt hij?

a) Hij vraagt of u toevallig familie van elkaar bent en dezelfde tante hebt.


b) Hij verwart u met iemand die fan is van de film The Wizard of Oz.

c) Hij vraagt u naar uw favoriete standje.

d) Hij vraagt indirect of u homoseksueel bent.

9) U staat in de videotheek. Welke van deze filmtitels kunt u in de schappen tegenkomen?

a) Gayniggers from Outer Space

b) The Revenge of the Killer Gayniggers

c) The Gayniggers Code

d) Operation Gaynigger Odyssee

10) Hoewel homoseksualiteit in Nederland breed geaccepteerd is, zijn er nog steeds landen waar homo’s en lesbo’s strafbaar zijn. Waar krijgen ze níet de doodstraf?

a) Saudi-Arabië

b) Libië

c) Afghanistan

d) Mauritanië

1) D: Jeroen Overbeek is in ieder geval nog niet uit de kast gekomen.

2) A: Als u in De Bijenkorf een man ziet winkelen, is de kans volgens onderzoek van Intomart GfK 2,5 keer groter dat hij homo is.

3) C: Anita Meyer staat op 1 met Why Tell Me Why, de andere dames staan niet in de toptien. Shirley Bassey staat op 12 met This is My Life. Diana Ross staat op 29 met I’m Coming Out en Madonna staat op 38 met Vogue.

4) B: Voorafgaand aan de laatste verkiezingen bleek uit onderzoek van de Gay Krant dat de PVV de populairste partij was onder homoseksuelen met 22,3 procent, daarna komen D66 met 18,2 procent en VVD met 16,6 procent.

5) B: In de Reguliersdwarsstraat bevinden zich onder andere de Arc, Soho en Exit. De Amsterdamse Berenstraat en Glitterstraat bestaan overigens ook.

6) D: In Zeeland wonen relatief gezien de minste homo’s en lesbo’s, maar die mogen net als in elke andere Nederlandse gemeente met elkaar trouwen.


7) C: De suggestie is weleens gewekt dat Gordon zijn eigen tijdschrift zou krijgen. Het is er vooralsnog niet van ge-komen.

8) D: Henk Krol onthulde dat als een homo niet zeker weet of de man tegenover hem ook homo is, hij vraagt of die Aunt Dorothy kent. Zo wordt de vraag niet gnant.

9) A: In 1992 kwam de korte sciencefictioncomedy Gayniggers from Outer Space uit. De Deense regisseur Morten Lindberg vertelt in dit moderne cinematografische hoogstandje over aliens die een compleet homoseksuele wereld willen creëren. De hoofdpersonages heten ArmInAss, Sergeant Shaved Balls, Captain B. Dick en Mister Schwul.

10) B: In Libië krijgt een homoseksueel levenslang.