Spring naar de content

Bonussen: PvdA’ers slaan elkaar de hersens in

ING-commissaris Lodewijk de Waal (PvdA) is op oorlogspad. Zei PvdA’er Ronald Plasterk afgelopen weekeinde dat zijn partijgenoot het best de eer aan zichzelf kan houden vanwege het bonussen-debacle bij de bank, De Waal blijft echter zitten waar hij zit. “In overleg met ING is voorlopig besloten tot een mediastilte,” aldus De Waal. “Dat lijkt ons in het belang van ING,” zegt hij vandaag tegen het Nederlands Dagblad. De Waal lijkt vergeten te zijn voor wie hij in de Raad van Commissarissen zit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Want toen eind 2008 banken bij bosjes (bijna) omvielen, besloot toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) dat het anders moest. ING kreeg een kapitaalinjectie van 10 miljard euro, maar daar moest wel wat tegenoverstaan: maatschappelijk verantwoord bestuur. Bos had de oplossing: er moesten twee overheidscommissarissen worden toegevoegd. Twee toezichthouders die namens de overheid – dat bent u dus, de hardwerkende belastingbetaler – de zaken bij de bank in de gaten zouden houden.

Bos koos voor Peter Elverding en oud-vakbondsman Lodewijk de Waal. “Het gaat om mensen in wie wij groot vertrouwen hebben, gezien hun opvattingen over ondernemingsbestuur,” zei Bos bij hun aanstelling. Dat liep dus even anders. Want wat bleek? Elverding en De Waal drukten eigenhandig de bonussen door. Sterker nog: ING-topman Jan Hommen zat zelf helemaal niet op die bonus te wachten. Terwijl de opdracht van het tweetal juist was om het beloningsbeleid van de bank tegen het licht te houden met het oog op de onvrede in de samenleving over exorbitante salarissen in het bedrijfsleven.

Dat is dus anders gelopen. En dat wordt De Waal door zijn eigen partij – hij was bij de laatste verkiezingen lijstduwer voor de sociaal-democraten – niet in dank afgenomen. Nog geen week geleden moest hij ook al opstappen bij graaiorganisatie ontwikkelingsorganisatie SNV. Er schort wat aan het inschattingsvermogen van De Waal, lijkt het. De PvdA wil bij monde van Plasterk van hem af. Hij heeft dat alleen zelf nog niet door.

Onderwerpen