Spring naar de content

Exclusief: Amsterdamse rabbijnenopleiding in opspraak

MET UPDATE – Het Nederlands-Israëlitisch Seminarium (NIS) ontvangt al jaren subsidie van het ministerie van Onderwijs zonder rabbijnen af te leveren, zo blijkt uit onderzoek van HP/De Tijd. De enige die er sinds 1960 als rabbijn afstudeerde is Raphael Evers, rector van het NIS en tevens bekend als mediarabbijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Sinds 1991 is er minimaal 2,5 miljoen euro naar de opleiding voor rabbijnen en godsdienstleraren in Amsterdam gegaan zonder goed toezicht op de kwaliteit van het onderwijs.

“Het seminarium ligt al eeuwen te slapen,” zegt Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuws aan de UvA, in het artikel in HP/De Tijd. Zij zit sinds enkele jaren in de Academische Raad van het NIS, die erop moet letten dat het NIS de kwaliteit goed bewaakt. Zwiep: “Ze hebben de hele ontwikkeling in de kwaliteitszorg gemist.”

Nan Dodde, oud-hoogleraar onderwijsgeschiedenis van de Erasmus Universiteit die onderzoek deed naar joods onderwijs ziet geen toegevoegde waarde in het seminarium: “Het bestaansrecht van het NIS is nul. Evers bedenkt telkens nieuwe cursussen om de boel maar een beetje draaiend te houden, maar inhoudelijk stelt het niks voor.”

HP/De Tijd werd driekwart jaar geleden benaderd door prominente joden met tips over het slechte functioneren van het seminarium en haar rector. Volgens deze tipgevers gaat het subsidiegeld van het NIS niet alleen op aan huur van lokalen en docenten, maar worden er ook hoge onkosten van de rector mee betaald.

HP/De Tijd ligt woensdag 6 april in de winkels.

UPDATE, 6 april, 11.00 uur – Zie ook Niet kosjer: de rabbi, de declaraties en de ‘spookstudenten’

Onderwerpen