Spring naar de content

Volendamse rector: ‘Ook nonnen mogen geen hoofddoek op school’

De rel rond de hoofddoek op het Don Bosco college is door de rechter beslecht. Leerlinge Imane Mahssa mag niet langer met een hoofddoek naar school komen. Eerder stapte de moslima zelf naar de rechter omdat de school de kledingregels had veranderd nadat ze was begonnen met het dragen van de hoofddoek. Wij vroegen Don Bosco-rector Gerard Dekkers om een reactie. “Mocht er nu een 15-jarige ‘non’ zich willen aanmelden op onze school, dan mag zij ook geen hoofddoek dragen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Gefeliciteerd! U hoeft op uw school geen hoofddoeken meer te accepteren van de rechter!
Gerard Dekkers: “Dankjewel.”

Had u op het Don Bosco college veel last van hoofddoeken?
“Nee, maar het gaat om het principe. Wij vonden het niet passen bij de katholieke grondslag van onze school. Als we zouden toegeven, dan zouden we ons hele bestaansrecht verliezen. Wij zijn heel tolerant tegenover andere geloven, maar letten op onze eigen waarden. Anders kunnen we onszelf wel meteen ‘openbaar’ noemen.” 

Droegen de nonnen vroeger op het Don Bosco niet ook een soort hoofddoek?
“Ja, dat klopt. Maar dan moet je wel ver terug in de tijd. Groot verschil met de islamitische hoofddoek zit hem erin dat nergens in de bijbel staat dat een hoofddoek verplicht is. Mocht er nu een 15-jarige ‘non’ zich willen aanmelden op onze school, dan mag zij ook geen hoofddoek dragen. Een kruisje is een ander verhaal, dat is een katholiek symbool dat je makkelijk onder je kleding kan stoppen.” 

En een meisje met een kaal hoofd door de chemo?
“Die mag volgens de schoolregels wel een hoofddoek dragen, omdat het niet gestoeld is op religieuze redenen. Door de Volendamse Nieuwjaarsbrand zijn we vier jaar lang heel coulant geweest met de regels. Er liepen heel veel jongeren met beschermende doeken op het hoofd en gezicht, het is echt het idee erachter waar het ons om gaat.”

Toch is Imane niet het eerste meisje dat met een islamitische hoofddoek op school zit.
“We hebben inderdaad rond 2003 als school een vrij traumatische ervaring meegemaakt met een meisje dat na de vakantie ineens bleek te zijn uitgehuwelijkt. Die heeft toen haar laatste jaar afgemaakt met een hoofddoek. Dat was toen ook voor ons een teken dat we de regels weer moesten aanscherpen.”

Update: PVV-leider Geert Wilders feliciteert de school via Twitter: