Spring naar de content

Nieuwe Wikileaks: Chinezen grijpen de macht in dictatuur Suriname

Nu minister Uri Rosenthal hacker en Wikileaks-helper Rop Gonggrijp zo goed als vogelvrij heeft verklaard is het een mooi moment om maar weer eens een paar sappige Wikileak-cables uit de mottenballen te halen. Met deze keer in de hoofdrol: Suriname!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het Surinaamse opiniemaandblad Parbode heeft naar eigen zeggen 540 geheime documenten in handen gekregen. Erg rooskleurig komt het het Zuid-Amerikaanse land er niet vanaf. Zo wordt de vorige president van Suriname, Ronald Venetiaan, weggezet als een afstandelijke man. Desi Bouterse is een veroordeelde drugshandelaar en militair dictator. Ronnie Brunswijk is volgens de Amerikaanse ambassade een politiek lichtgewicht die fout op fout stapelt.

Een cable is gewijd aan de groeiende macht van de Chinese overheid in Suriname. Waar het IMF en Nederland lastige vragen en eisen stellen bij het geven van ontwikkelingshulp, staat het geld bij de Chinezen binnen één dag op de bank (PDF). Het zou hierbij gaan om ontwikkelingsbijdrage van honderden miljoenen. In de cable wordt ook oud-minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking, Ricardo van Ravenswaay, geciteerd. Hij ziet de groeiende invloed van de Chinezen als een negatieve zaak: “Je financiert dan ook direct arbeid voor de Chinezen.” Volgens Ricardo worden de leningen heel gemakkelijk en in een informele sfeer gesloten. Ministeries hebben ook maar één medewerker nodig voor de Chinese contacten. Bovendien blijkt uit een studie van de Inter-American Development Bank dat veel Chinese gastarbeiders niet terugkeren naar China. 

Parbode is van plan om HIER dagelijks een cable over Paramaribo te publiceren.