Spring naar de content

Katholieke kerk kritisch op Knut (2006-2011)

Een parel van een nieuwsstukje vandaag in het Katholiek Nieuwsblad over ijsbeer Knut (2006-1011). Deze zou volgens Berlijnse hulpbisschop Matthias Heinrich op een foute manier worden vereerd: “Een dergelijke vermenselijking kan nooit de bedoeling van de schepper zijn.” Vermenselijking van dieren vindt de eindbaas der eindbazen dus niet goed. Maar hoe zit het dan met de verheiliging van dieren? Dat mag weer wel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

(Lees verder onder de foto van Knut.)

In de 13de eeuw leefde er in de buurt van Lyon een hond met de naam Guinefort van Bourgondië. Deze trouwe viervoeter werd door de plaatselijke bevolking als een heilige vereerd nadat hij een baby van een slang had gered en daarna onschuldig ter dood was veroordeeld. Tijdens de inquisitie besloot de kerk na onderzoek dat dieren geen heiligen konden zijn en werd de gedenkplek en de resten van de hond verbrand. Toch bleven er tot halverwege de 20de eeuw mensen de hond vereren.

Kijken we naar de situatie heden ten dage, dan zien we dat binnen de katholieke kerk het zegenen van dieren nog steeds gebruikelijk is. In een van de eerste verhalen in de Bijbel komt een pratende slang voor. Het gerucht gaat zelfs dat de paus zelf een haas is. Blijft er een conlusie over: Knut moet heilig verklaard worden!

Onderwerpen