Spring naar de content

Amsterdamse bejaarden mishandeld

MET UPDATE – Zorgwekkend nieuws uit de hoofdstad. In het Amsterdamse verpleeghuis Bernardus worden demente bejaarden getreiterd en mishandeld. “Een bewoner die een bord pap wilde, kreeg te horen dat hij eerst zijn bloemkool moest opeten. Uiteindelijk kreeg hij zijn bord pap, maar dit was de bloemkool in gepureerde vorm, overgoten met jus.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat er veel mis is in de ouderenzorgzorg wisten we al. HP/De Tijd-verslaggever Ivo van Woerden liet ons eind vorig jaar na een undercoveroperatie al vele schrijnende gevallen zien. En nu is het dus weer mis. Het Bernardus maakt onderdeel uit van de Osiragroep. Het bedrijf is omstreden en werd vorige maand onder verscherpt toezicht gesteld.

In het Bernardus werd een demente mevrouw teruggeslagen nadat zij een medewerker sloeg. Bij een andere bewoonster werden sporen van mishandeling gevonden. Een medewerker, over wie familie bij het management had geklaagd, haalde op ‘onaangename wijze’ verhaal bij de familie.

De Osiragroep verleent zorg aan ouderen en lichamelijk gehandicapten op 27 locaties in en rond Amsterdam.

UPDATE, 17.32 uur – Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) is geschokt door de mogelijke mishandeling van ouderen. “De aard van de melding is dusdanig ernstig, dat ingrijpen door de IGZ noodzakelijk is om de risico’s voor de cliënten onmiddellijk te beperken. De cliënten moeten in een vertrouwde omgeving veilige en goede zorg ontvangen,” schrijft zij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.