Frits Huffnagel

Ernest Marx 8 apr 2011 Leven

Frits Huffnagel (Leiden, 1968) is VVD-politicus. Hij maakt deel uit van de Haagse gemeenteraad en is te horen bij BNR en te zien bij Ochtendspits.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik heb zojuist twee uur lang BNR Peptalk gepresenteerd en dat is altijd aanpoten. Je moet vooraf stellingen bedenken en daar argumenten en opponenten bij zoeken. Daarna sta je twee uur op scherp met bellers, luisteraars en twitteraars. Nu dat voorbij is, voel ik een soort opgetogen opluchting.

Aan wie ergert u zich?

Aan iedereen die het linkse of het rechtse conservatisme aanhangt of uitdraagt.

Wie zijn uw helden?

John F. Kennedy, Madeleine Albright en de Clintons; politici die met hun drive voor verandering wisten te zorgen en hoop brachten. En André van Duin is een held. Hij is onze enige echte volkskomiek. Als kind al rolde ik van de bank van het lachen om hem.

Lijkt u op uw moeder?

Ja, zowel qua uiterlijk als qua innerlijk. We zijn beiden kreeft: heel zorgzaam, lief en sfeergevoelig, maar je moet niet op ons gaan staan.

Wat is uw grootste angst?

De dood van anderen. Die van mezelf vrees ik niet, wel dat me fysiek iets overkomt en ik bijvoorbeeld na een auto-ongeluk niet meer kan praten.

Wat zijn uw dagdromen?

Op termijn een terugkeer in de politiek. Ik zit nog wel in de gemeenteraad van Den Haag, maar ik was erg dicht bij een lidmaatschap van het kabinet-Rutte. Dat ambieer ik. Economische Zaken ligt dan het meest voor de hand.

Bidt u weleens?

Met enige regelmaat. Ik vind het prettig om ‘s avonds even bij de dag stil te staan. Ik kom uit een Nederlands Hervormd nest.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?


Ik zou soms meer rust in mijn donder willen hebben. Ik kan slecht stilzitten. Eén avond op de bank gaat nog. Tijdens de tweede avond heb ik het gevoel dat het leven aan me voorbijgaat. Mijn ex werd er gek van.

Bent u aantrekkelijk?

Ik ben niet de knapste van de klas, maar ik mag ook niet klagen over aandacht. Ik denk dat het wel aantrekkelijk is om met mij te zijn: ik ben trouw en ik heb veel liefde om te geven.

Bent u monogaam?

Ik zit nu niet in een relatie.

Wat is uw definitie van geluk?

De vrijheid en mogelijkheid hebben om te doen wat je hart je ingeeft.

Waar schaamt u zich voor?

Zowel politiek als privé kan ik verbaal soms iets te scherp zijn. Achteraf heb ik dan spijt en maak ik het wel weer goed. Ik heb geen moeite met sorry zeggen.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Dat doe ik zo vaak. Ik ben nogal een emotioneel mannetje. Ik ben ook ambtenaar van de burgerlijke stand. Laatst mocht ik mijn beste vriend trouwen. Ik begon al te huilen in zin één.

Lijkt u op uw vrienden?

Op sommige wel, op andere helemaal niet. Het gaat bij mij alle kanten op: jong, oud, hoog- en laagopgeleid.

Wie is uw grootste liefde?

Jordy.

Hoe moedig bent u?

Redelijk moedig. Ik durf plannen voor te stellen waar ik helemaal achter sta, maar waarvan ik weet dat ze aanvankelijk geen applaus, maar eerder weerstand zullen opleveren. Ik kruip daarvan niet in mijn schulp.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Mijn vader zei altijd: “Je kunt twee dingen doen in het leven. Het elkaar zo moeilijk mogelijk of zo makkelijk mogelijk maken. Als je allemaal kiest voor het laatste, heb je de mooiste wereld.”


Wanneer was u het gelukkigst?

Tijdens mijn periode als wethouder in Den Haag. Ik ging huppelend naar mijn werk en kwam fluitend weer thuis.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Humor. Hij moet attent zijn, stoer en een beetje ongepolijst. Ik vind mannen fysiek aantrekkelijk, vooral mannelijke Matt Damon-achtige types.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Lief, intelligent, doortastend. Humor vind ik ook belangrijk.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ongeduldigheid. Als iets vandaag kan en het is vandaag niet af, dan ben ik daar erg ontevreden over. Naar mezelf toe, maar ook naar anderen.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Fotoboeken. Die neem ik als eerste mee als mijn huis in brand staat.

Hoe ontspant u zich?

Met vrienden uit eten gaan, stappen, een musical zien of een bioscoop zien. Dat doe ik een paar keer per week. Voor mijn werk moet ik al zo veel lezen dat ik vaak aan boeken niet toekom. Dat haal ik dan weer in op vakantie.

Wat is uw grootste prestatie?

Oprecht en eerlijk blijven in mijn wereld van politiek, waarin mensen dat lang niet altijd zijn.

Wat is uw grootste mislukking?

Dat het nog niet is gelukt mijn grootste liefde te trouwen. Hij heeft het niet zo op trouwen, maar hij heeft al gezegd dat áls hij het doet, dan wel met mij.

Gelooft u in God?

Ja, in ieder mens zit een stukje God.

Wat is de beste plek om te wonen?

Den Haag en Amsterdam. Ik woon tegenwoordig in beide steden zo’n vijftig procent van de tijd: the best of both worlds.

Hoe is ongeluk te vermijden?


Niet. Als je risicomijdend gedrag gaat vertonen, word je juist ongelukkig. Het is een onderdeel van het leven.

Wat is uw devies?

Solve your troubles, drink your bubbles.

Reageer op artikel:
Frits Huffnagel
Sluiten