Tarantina

Jan Zandbergen 8 apr 2011 Cultuur

Waarin kokkinnetjes hun ganzenveren in de cliché-inkt dompelen.

De boekpresentatie van een Bekende Nederlandse die zojuist een kersverse roman heeft gebakken – die houd je als het even kan in een kookschool in de hippe Amsterdamse Jordaan. En helemaal als de romancière in kwestie Marian Mudder is, Nederlandse Playmate, beroemd Baantjer-personage en ook nog eens zelfstandig kokkin.

De presentatie van De perfecte minnares trok een bonte mix van belangstellenden. Foto twee geeft de synthese al aardig weer: literair agent Paul Sebes in gezelschap van Annemarie Oster, die beroepshalve al jaren een uiterst ingewikkelde relatie met haar moeder uitbaat, wijlen de actrice Ank van der Moer. Met één kindsbeen staat Annemarie in de wereld van het Gro(o)te Toneel; heur andere ledemaat is geplant in de schrijverij.

De roman van Mudder, zeg je dan, mist een zeker raffinement. Hoofdpersoon Eva is kokkin, maar dan wel een van het wraakzuchtige type. Haar favoriete mannentype is dermate clichématig (cameraman, technisch doofstom, driedagenbaard, motorfiets, tatoeage) dat het je als lezer verbaast dat de verkering langer dan tien minuten standhoudt. Als het na zo’n elf minuten dan toch nog onvermijdelijk uitgaat, neemt Eva op castrerende wijze wraak. Dat gebeurt twee keer in de roman. De Tarantina van de Lage Landen: gaat dat zien.

Foto drie is van A.W. Bruna-redacteur Juliette van Wersch, de persoonlijke begeleider van La Mudder. Naast haar staat Daniëlle Hermans, net als Mudder auteur bij het Bruna-fonds. Waarmee we toekomen aan het Bekende Nederlanders-gedeelte. Want anders dan de gemiddelde Nederlandse auteur sleept Mudder een stoet aan societyfotografen achter zich aan, van wie Edwin Smulders de meest in het oog lopende is. Terwijl de groep-Sebes zich vermeit aan de bar, is Mudder het middelpunt van een indrukwekkende flitsende fotosessie. De prangendste opmerking komt van Herr Edwin, die zijn onderwerp aanraadt heur boezem minder prominent richting camera’s te werpen.


Meer celebs in de persoon van Roeland Fernhout, die samen met Marian Mudder op de Down2Famous-kalender 2011 staat. Een nobel project waarvoor twaalf Vaderlandse Bekenden op de foto gingen met een dozijn Onbekende Nederlanders met het syndroom van Down. Nee, dat zeggen we verkeerd. Fernhout en Mudder poseerden niet samen op één kalenderblad. Een misverstand is zo in de wereld.

Foto vijf is Huub Stapel, en we komen nu bij de categorie der Uiterst Bekenden. Dit nu is de Flodder-connectie. In 1997 speelde Mudder in deze sociale komedie de rol van Lara van der Croft. Maar als gezegd: ook het loodzware werk schuwt de veelzijdige schrijfster niet. In 2010 was ze te zien in het stuk Mensenkinderen van J.J. Voskuil, samen met Els Ingeborg Smits, Cas Enklaar en Kees Hulst. De laatste maakte de gang naar de kookschool.

Reageer op artikel:
Tarantina
Sluiten