Spring naar de content

Kunst in de Kamer: Klaagmuur van eenzame sokken

De Nederlandse kunsten mogen dan wel onder vuur liggen, Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) laat zich daar niets aan gelegen.  Donderdag onthult zij in het Tweede Kamergebouw het kunstwerk ‘Klaagmuur van eenzame sokken’ van Stef Kreymborg. “Het kunstwerk gaat over eenzaamheid, hoop op verbinding en weerspiegelt de samenleving.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Beeldend kunstenares Stef Kreymborg heeft duizenden eenzame en in de was verweesde sokken verzameld. Haar bedoeling was uit deze sokken nieuwe paren te vormen. Maar al werkend ontstond een monumentale ‘Klaagmuur van eenzame sokken’.

Kreymborg, gezien haar voorkeur voor sokken en aanverwanten waarschijnlijk een telg van de ter ziele gegane modeketen, is inmiddels met een nieuw project bezig. Een troostmonument voor zakdoeken. Wij citeren de kunstenaresse: “Met de opkomst van de papieren tissue is de katoenen zakdoek wat in de vergetelheid geraakt. Het duizenddingendoekje dat in de loop van een mensenleven zoveel vreugde en verdriet te verwerken krijgt is bijna uitgestorven. Juist het dierbare en dienstbare van de stoffen zakdoek komt tot uiting in het verleden dat bij iedere zakdoek hoort.”

Kunst, juist nu!

Onderwerpen