Spring naar de content

Chinees varkensvlees geeft blauw licht

Door de nucleaire ramp in Japan zijn we misschien wat huiverig om een Japanse banaan naar binnen te werken, maar vergeet China niet: daar geeft het varkensvlees blauw licht. Tenminste, als je de Chinezen moet geloven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Mevrouw Chen kocht afgelopen vrijdag een kilo varkensvlees op de markt van Sjanghai. De helft van het vlees werd diezelfde avond nog verwerkt in gepaneerde gehaktballetjes, de andere helft werd bewaard op een schoteltje in de keuken. Toen mevrouw Chen die avond naar de wc moest, zag ze tot haar schrik dat het stuk vlees blauw licht afgaf. Een Chinese reporter ter plaatse probeerde de volgende dag het vlees schoon te wassen, zonder noemenswaardig resultaat. Het stuk varken bleef blauw licht geven.

?Volgens de ????Shanghai Health Supervision wordt het licht veroorzaakt door een onschuldige lichtgevende bacterie en is het vlees gewoon te eten. Het is niet de eerste keer dat lichtgevend vlees in de schappen ligt. In 2000 doken er lichtgevende koteletjes op in Zuid-Afrika. Een paar jaar later gevolgd Australië. Ook in die twee gevallen zou de volksgezondheid niet in gevaar zijn geweest. Al had de Australische Voedsel en Waren Autoriteit wel een tip: “Onthoud één simpel advies: geeft het licht, gooi het weg!”

Instant update: Een microbioloog van de Voedsel en Waren Autoriteit geeft de volgende reactie: “Dit lijkt me een broodje aap. Er zijn geen blauw lichtgevende bacteriën. Wel groen lichtgevende algen. Volgens mij is het kletskoek, maar als dat niet zo is: zeker niet opeten.”