Achterban PVV fel tegen democratisering

Freek de Swart 13 apr 2011 Politiek

Na het William-Wallace-moment van Hero Brinkman kon je erop wachten. Twee PVV-sympathisanten, Oege Bakker en Geert Tomlow, pikken het beleid van hun partij niet langer en zijn een actie begonnen om meer democratie binnen de PVV te eisen. De Vereniging voor de PVV heet het vehikel en door middel van een heus virtueel Tahrirplein hopen zij een einde te maken aan het dictatoriale regime. Geert Wilders laat in een reactie weten niet warm of koud te worden van de vereniging. Net als veel andere PVV-sympathisanten. “Besluitvorming in de zin van ‘de meeste stemmen gelden’ werkt niet.” En: “Bakker en Tomlow zijn sensatiehoeren.”

J.A Kapiteyn, stukjesschrijver bij Het Vrije Volk, noemt de gedachten dat democratie ontbreekt bij de PVV belachelijk. “Als Wilders rekening moet houden met inspraak van leden (…) dan zullen zijn standpunten onherroepelijk afbrokkelen. Hij moet namelijk consensus zoeken. Compromissen sluiten. Het oorspronkelijke PVV-geluid zal verwateren.” Kapiteyn concludeert verder dat succes van bedrijven of instellingen altijd afhangt van de kwaliteiten van de leider: “Hij is verantwoordelijk voor de koers van zijn bedrijf. Hij zal proberen om zijn visie te realiseren. (…) Besluitvorming in de zin van ‘de meeste stemmen gelden’ werkt niet. Dat leidt tot inconsistent beleid. In een bedrijf neemt de directeur de besluiten, bij een voetbalclub bepaalt de coach het beleid en op een schip zet de kapitein de koers uit. Alle succesvolle organisaties danken hun succes aan deze formule. Dat geldt ook voor politieke partijen.” Waarvan akte.

Op margeblog De Dagelijkse Standaard zijn ze ook niet heel erg enthousiast voor de democratiserings-vereniging: “De gevleugelde uitspraak LPF-achtige toestanden is nog steeds in zwang aan te geven wanneer het ergens een zooitje is. En ik geef daar Geert Wilders groot gelijk in. De heren Bakker en Tomlow illustreren met de oprichting van hun vereniging juist waar Wilder tegen strijdt.” 

Artikel7.nu gaat bij monde van Zande ook goed los op de vereniging. De twee oprichters zijn volgens Zande oplichters die ‘een nieuwe manier gevonden (hebben) om geld binnen te halen zonder daar iets voor te hoeven doen. Een goedkope, in elkaar geflanste website met een hoop slap gelul van een stel afgekeurde kneuzen’. Zande geeft toe dat de PVV laks is met beantwoorden van mail, maar dat ligt volgens hem vooral aan types als Geert en Oege. Zande sluit in stijl af: “Gelukkig zijn PVV’ers niet zo dom als PvdA’ers er uit zien, dus al te veel leden zullen de twee sensatiehoeren niet krijgen.”

Reageer op artikel:
Achterban PVV fel tegen democratisering
Sluiten