Spring naar de content

De kindman

Jarenlang blijven ze in de zandbak zitten en als ze er eindelijk uit komen, maken ze nog steeds geen haast om volwassen te worden. De financiële zorg voor het gezin is weggevallen,  dat kunnen vrouwen prima zelf. Dus rommelen mannen maar wat aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Beatrijs Ritsema

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Acht mannen doen mee aan een afvalrace, De Y-factor genaamd. Terwijl ze één voor één welkom worden geheten en een inschrijfformulier krijgen uitgereikt, vindt buiten hun medeweten de eerste ronde al plaats: een stiekeme camera registreert hoeveel blikken de deelnemers werpen op de pronte borsten van de bevallige Daphne. De man die het minste loert, ligt eruit. Bye bye Geert, je kunt vertrekken! De Y-factor is een onderdeel van het onlangs onder veel fanfare gestarte Veronica-programma M!LF, oftewel Man Liberation Front, dat ten strijde trekt tegen de vervrouwelijking van de Nederlandse man. Voor een publiek van joelende mannen in houthakkershemden met flesjes bier in de hand worden scènes opgevoerd, waarin de presentatoren stelling nemen tegen gezichtscrèmes (grappig), tegen het je houden aan de verkeersregels (flauw) en voor het bedwelmen van je kinderen met chloroform om seks met je vrouw te kunnen hebben (nog flauwer). Als decor fungeren twee jongedames in zwarte lingerie, die zich onledig houden met het strijken van stapels overhemden.

Lachen natuurlijk om deze provocaties, waarin ranzige onbeschaafdheid doorgaat voor het toonbeeld van mannelijkheid. Dat het karikatuur van de ongelikte beer (met of zonder knipoog) genoeg aantrekkingskracht bezit om er een serie van liefst acht programma’s aan te wijden zegt intussen wel iets over de positie van mannen in deze maatschappij. Je zou eruit kunnen afleiden dat ze zich bedreigd voelen, zoals er ook meer moslima’s hoofddoekjes en boerka’s gaan dragen naarmate de weerstand van de omgeving hiertegen groeit. Met het uitdagen van de meerderheid kun je jezelf verheffen boven die meerderheid.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen