Spring naar de content

Linken op LinkedIn: 20.000 euro boete

Of het onderdeel is van een evolutie weten we niet, wel is duidelijk dat de de social media (in den beginne was daar Hyves, daarna Facebook, LinkedIn en Twitter) steeds meer een juridische basis krijgen. Dat kan door zelfregulering (Hyves) of door overheidsingrijpen (Twitter). En nu is netwerksite LinkedIn aan de beurt. Een ex-werknemer van een softwarebedrijf uit het Gelderse Winssen moet 20.000 euro boete betalen omdat hij het relatiebeding in zijn contract heeft geschonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

In zijn arbeidscontract stond dat de man na zijn vertrek een jaar lang geen contact mocht hebben met de relaties van zijn oud-werkgever: het relatiebeding. Iedere overtreding zou hem 10.000 euro kosten. En jawel, eerder dit jaar stond de advocaat van de werkgever met enkele printjes te zwaaien in de rechtszaal.

De man was gelinked met twee relaties van het bedrijf. En dat nam de rechter nogal serieus, getuige zijn uitspraak: de man moet de volle 20.000 euro boete aan zijn baas betalen. Advocaat Thomas van Vugt over de keerzijde van het sociale netwerken: “Tot nu toe hoorden we eigenlijk alleen maar over de zegeningen ervan. Dit laat maar weer eens zien hoe voorzichtig je moet zijn op internet en dat je je er bewust van moet zijn dat werkelijk iedereen kan zien wat je doet.”

Instant update – Een18-jarige jongen is in Hellevoetsluis aangehouden vanwege een dreigtweet. “Daarna schiet ik iedereen op het centrum focking dood. Geen grap.”