Spring naar de content

Schietclubs nemen minderjarigen in het vizier

Timing is everything moet de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) gedacht hebben. Fluks na het drama van Alphen aan den Rijn begint de KNSA een wervingscampagne onder jongeren. De actie spitst zich toe op de onder- en bovenbouw van havo, vwo en op technische mbo-opleidingen. De actie moet dit najaar van start gaan. “Veel jongeren schieten nu met een luchtbuks op zolder bij hun ouders of ze gaan ervoor naar de kermis.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zo’n 42.000 Nederlanders zijn lid van een schietvereniging, waarvan 1500 kinderen. Op de website van de Groningse schietclub SV Martini staan trainingen voor jeugdleden van ‘acht tot achttien’ vermeld. Een wettelijke ondergrens bestaat niet. 

Jongeren tot zestien mogen doorgaans alleen met luchtdrukwapens schieten, daarna is een Verklaring omtrent het Gedrag nodig en mag er onder begeleiding met een vuurwapen van de vereniging worden geschoten. KNSA-voorzitter Sander Duisterhof wil praktijklessen op scholen gaan geven. Die kunnen volgens Duisterhof mooi gecombineerd worden met scheikunde en natuurkunde. “Vuurwapens, dat is eigenlijk pure scheikunde. Denk aan de munitie of kinetische mondingsenergie. Luchtdrukwapens passen juist weer goed bij natuurkunde.”

Schietclubs hielden incidenteel wel eens een praatje op een middelbare school, maar het is volgens Duisterhof voor het eerst dat de KNSA haar pakweg achthonderd leden aanspoort om actief scholen te benaderen, schrijft Trouw.

Nogmaals: timing is everything. Wat te denken van de spectaculaire workshop “Kansloos in Alphen aan den Rijn?”

Onderwerpen