Spring naar de content

Wijnkenners zeggen maar wat

Verrassend! Uit een Engels onderzoek blijkt dat de meeste wijnliefhebbers nauwelijks onderscheid kunnen maken tussen een goedkope en een dure wijn. Bij een fles rode Bordeaux dacht maar liefst 61% dat de fles van 4 euro duurder was dan de fles van 18 euro. “Dure wijn is vooral lekker omdat hij duur is.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Niet alleen amateurs, maar ook professionals hebben moeite het verschil tussen een dure en goedkope wijn te maken. Eerder deed  Frederic Brochet, student aan de Universiteit van Bordeaux, een gelijksoortige proef met pro’s. De kenners kregen twee keer dezelfde wijn te proeven. De eerste keer gepresenteerd als een simpele tafelwijn, de tweede keer als topklasser. De wijnproevers waren het met elkaar eens dat de tweede wijn vele malen beter was.

Een ander onderzoek van Frederic ging nog een stukje verder. Ditmaal kregen de wijnproevers twee identieke witte wijnen voorgeschoteld waarbij in een van de wijnen wat rode kleurstof was toegevoegd. Uitkomst? Jep, de ‘rode wijn’ werd beschreven als een typische rode wijn en geen van de proevers had de truc door.

Volgens professor psychologie Richard Wiseman – die het laatste onderzoek in Engeland leidde – houden we onszelf voor de gek als we denken dat een dure wijn beter smaakt. De kwaliteitsverschillen zouden te klein zijn om door het brein te worden opgemerkt. Professor Wiseman: “De echte verrassing is dat het niet ging om kleine prijsverschillen. Vaak kosten de duurdere wijnen in de test drie keer meer.”

Guy Woodward van wijnblad Decanter geeft toe dat alle smaak subjectief is. Dure wijnen vereisen volgens hem een ontwikkelde smaak. Al geeft hij ook toe dat een gedeelte van het plezier bij het drinken van dure wijn in de prijs zit.