Jacqueline Govaert

Ernest Marx 15 apr 2011 Leven

Jacqueline Govaert (Kaatsheuvel, 1982) was frontvrouw van de band Krezip. Haar eerste solo-album, Good Life, kwam vorig jaar uit. Deze week staat ze in Paradiso.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Licht gestrest; ik ga morgen met de hele bups op vakantie naar Curaçao. Het is de eerste keer ver vliegen met onze peuter en baby. Alle spullen liggen al klaar. Gelukkig is daar zelfs een Prenatal, en ook een Albert Heijn waar ik in nood terecht kan.

Wie zijn uw helden?

Tom Waits, The Beatles, Feist, Nina Simone, The Rolling Stones en zo kan ik nog even doorgaan. Hun onvoorstelbaar mooie muziek doet me vaak naar adem happen en inspireert me om meteen zelf nieuwe dingen te maken.

Aan wie ergert u zich?

Ik erger me niet snel. Ik vind het wel jammer dat zo veel mensen toegeven aan de snelle behoeften in onze zapcultuur, waardoor er bijna geen plek meer is voor muziek op televisie.

Lijkt u op uw vader?

Qua uiterlijk zeker. Als hij zich bij een concertzaal meldt voor de gastenlijst, hoeft hij zijn naam vaak niet eens te noemen. De gelijkenis is overduidelijk.

Wat is uw grootste angst?

Ik ben niet bang aangelegd. Maar als je kinderen hebt, word je kwetsbaar. Ik ben bang dat er iets met een van hen gebeurt, maar het verlamt me niet. Een overbezorgde moeder ben ik niet.

Wat zijn uw dagdromen?

Dat ik in de zomer lekker met mijn kinderen naar buiten kan. Ik dagdroom ook over creëren, nieuwe liedjes en toekomstige albums.

Bidt u weleens?

Verder dan duimen en vurig hopen gaat het bij mij niet.

Bent u aantrekkelijk?

Ik heb mezelf nooit gezien als een bloedmooie vrouw. Het woord ‘leuk’ past eerder bij mij. Ik ben niet onzeker over mijn uiterlijk.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?


Vóór onze zoon Billy was ik ook zwanger. Dat ging fout. Als aandenken hebben we een kettinkje met een rood hartje gekocht dat veel voor me betekent. Laatst had ik het om en kwam Billy naar me toe en gaf er allemaal kusjes op. Zijn heftige reactie vond ik bijzonder.

Bent u monogaam?

Ja. Ik ben al bijna twaalf jaar met Ivo samen.

Waar schaamt u zich voor?

Onder andere voor mijn voyeurisme op social media. Soms neus ik uitgebreid op Facebook en lees alles van anderen. Als Ivo dan opeens de kamer binnenkomt, klik ik die site snel weg.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Toen ons tweede baby’tje kort na de geboorte vijf nachten in het ziekenhuis lag met het RS-virus. Het was niet levensbedreigend, maar het hakte er toch in. Nu is ze gelukkig helemaal gezond.

Lijkt u op uw vrienden?

Nee. Mijn beste vriendin is mijn zus Anne, en zij lijkt nog het meest op mij. Ze is wel een stuk drukker dan ik. Als Anne binnenkomt, is ze al vier verhalen verder voordat ze je gedag zegt. Dat enthousiasme vind ik erg leuk aan haar.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat zijn?

Minder koolhydraten eten. Verder is het leven een lange tocht naar het verbeteren van mezelf, vooral in mijn werk. Bijvoorbeeld betere liedjes schrijven en zakelijk alles beter onder controle krijgen.

Wie is uw grootste liefde?

Ivo. En natuurlijk mijn twee kinderen.

Wat is uw grootste ondeugd?

Wijn. Tot diep in elke vezel van mijn lijf kan ik me gelukkig voelen met een heel goed glas wijn en het perfecte kaasje erbij. Ik raak daar gewoon ontroerd van.


Van wie heeft u het meest geleerd?

Van de psycholoog die me zeven jaar geleden een spiegel voorhield toen ik even met mezelf in de knoop zat. Hij zei precies de goede dingen op het juiste moment. Het was een kantelpunt voor hoe ik mijn leven wilde leiden.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Ze kunnen zo lekker ongecompliceerd, to the point en relaxed zijn.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Kracht, zorgzaamheid en dat we ons zo kunnen wegcijferen voor onze kinderen. Hoewel dat laatste af en toe best iets minder mag.

Hoe ontspant u zich?

We hebben een bad in onze slaapkamer. Heerlijk om daarin een boekje te lezen of een tv-serie te kijken.

Wat is uw grootste prestatie?

Komen we toch weer bij die bevallingen uit; mijn laatste was pas vier maanden geleden. Soms is het toch bijna jammer dat zo veel andere vrouwen dat ook gewoon kunnen.

Wat is uw grootste mislukking?

Als muzikante kwam ik jong in contact met commercie en aten er al snel veel mensen van wat ik maakte. Daardoor stelde ik andere eisen aan liedjes schrijven, waardoor ik puurheid kwijtraakte en mezelf remde in mijn creatieve ontwikkeling. Daarvan heb ik wel geleerd.

Gelooft u in God?

Nee.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Misschien heb ik hier en daar weleens een hart ge-broken. Daarbij heb ik ook op professioneel vlak regelmatig mensen moeten af-wijzen. Soms maak je keuzes die een ander nu eenmaal niet leuk vindt. Het is on-vermijdelijk, maar ik kan er best wel even wakker van liggen.

Wat is de beste plek om te wonen?

Haarlem.

Hoe is ongeluk te vermijden?


Bepaalde zaken kun je misschien afdwingen in het leven. Maar rauw en puur ongeluk is niet te vermijden.

Wat is uw devies?

LEVEN!

Reageer op artikel:
Jacqueline Govaert
Sluiten