Spring naar de content

Vlaanderen geschokt door bekentenis tweede misbruik Vangheluwe

De gevallen Brugse bisschop Roger Vangheluwe bekende donderdag in een exclusief interview op de Belgische zender VT4 dat hij in het verleden, in tegenspraak met zijn vorige bekentenis, niet één maar twee van zijn neefjes seksueel heeft misbruikt. In het programma Vlaanderen Vandaag bezocht interviewer Marc Geenen de ex-kerkleider in een Franse gemeenschap waar hij door het Vaticaan ‘voor straf’ heen is gestuurd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Stukje intimiteit
Op een nonchalante manier vertelt hij dat de dertien jaar lang durende misbruik van zijn neefje begon tijdens een logeerpartij van een familiebijeenkomst. “Er was niet veel slaapgelegenheid, dus dan sliep een neefje bij mij. Het begon als een spelletje, maar het is nooit verder gegaan.” Volgens Vangheluwe was er nooit sprake van fysiek geweld, verkrachting of penetratie. Wel van het aanraken van geslachtsdelen. “Het was een stukje intimiteit dat plaats vond als we elkaar zagen, maar achteraf dacht ik altijd: dit kan toch niet, dit mag toch niet.” Met een bagatelliserend lachje voegt hij later toe dat er geen sprake was van ‘brute seks.’ De oud-bisschop heeft niet het gevoel dat hij pedofiel is omdat hij, behalve bij zijn neefjes, nooit dergelijke gevoelens voor kinderen heeft gekoesterd.

Gulle geldsommen
In het eerste en enige interview dat Vangheluwe over dit onderwerp wil houden, geeft hij ook toe zijn neefje verscheidene malen een grote geldsom van ongeveer 1 miljoen Belgische franken (zo’n 25.000 euro) te hebben gegeven. Van zwijggeld wil Vangheluwe absoluut niet spreken. “Dat was om hem te helpen, ik heb hem kwaad gedaan. Ik wilde hem gewoon helpen om goed te leven. Ik was mij er ook niet van bewust dat het allemaal zo erg was. De impact van de feiten op mijn neef hebben mij verrast. Ik dacht dat het allemaal om vrij oppervlakkige dingen ging.”

Neef twee
De 74-jarige Vangheluwe zegt dat zijn neef op 18-jarige leeftijd liet weten dat hij er niet mee door wilde gaan en het tegen zijn ouders opbiechtte. Maar kort daarna stelt hij dezelfde ‘intieme band’ te hebben gedeeld met een ander neefje. “In diezelfde periode sliep er ook een ander neefje bij mij, toen zijn er ook dingen gebeurd, maar dat is vrij vlug gestopt. Na een jaar, geloof ik.”

Onderduikadres
De ex-bisschop verblijft momenteel in een kloostergemeenschap in La Ferté-Imbault in de Loirestreek, een gebedshuis van de Monastieke Gemeenschappen van Jeruzalembroeders en -zusters. Momenteel zijn de 220 leden getuige van een compleet mediacircus. In een interview met de Belgische website Vandaag.be stelt de zuster-overste van de gemeenschap dat iedereen hier welkom is, maar dat als dit blijft duren, Vangheluwe hier weg moet. “Dit is een gemeenschap van stilte en gebed, wij hebben hier niet om gevraagd.” Zelf zegt Vangheluwe dat hij daar de kans krijgt om tot bezinning te komen.

Zelfmoord is laf
Na aanleiding van het verjaren van de feiten kan de gevallen kerkleider niet berecht worden, maar aan het eind van het interview wordt hem gevraagd of hij ooit aan zelfmoord heeft gedacht. “Tot mijn grote verwondering en dankbaarheid leef ik nog,” is het antwoord. “Natuurlijk heb ik eraan gedacht, maar zelfmoord is een laffe daad, een vlucht.”

Reacties
De Belgische kranten pakken groot uit met het schandaal dat die avond ervoor live op hun televisie plaatsvond. Krantencommentatoren van De Morgen’ (‘slecht mens‘) en De Standaard (‘wat een blinde man‘) schrijven vernietigende artikelen over de houding en uitspraken van Vangheluwe. Ook de Britse nieuwszender BBC besteedt aandacht aan over de daden van de Brugse bisschop. De Brugse bisschop Jozef De Kesel is ‘verbijsterd’ over het interview. “Het is onbegrijpelijk, zo jammer, voor alle betrokkenen en voor de slachtoffers.”

INSTANT UPDATE – De Belgische psychiater Dirk de Wachter vindt de triomfantelijke houding van Vlaanderen Vandaag bijna net zo erg als de inhoud van het interview.

Onderwerpen