Iedereen is bang voor het Spook van de Maliebaan

Bas Paternotte 18 apr 2011 Politiek

De Rooms-Katholieke kerk staat al in een niet al te best daglicht gezien de honderden ontuchtschandalen, nu blijken de Nederlandse bisschoppen elkaar ook nog eens de tent uit te vechten. Aanleiding is het autoritaire optreden van aartsbisschop Wim Eijk. Hij heeft zelfs een bedrijfsrecherchebureau ingeschakeld om de privécomputers van geestelijken te laten controleren. Opstand in de katholieke Nederlanden, de roep om de paus is inmiddels hoorbaar. Er is wat aan de hand met het Spook van de Maliebaan.

Zulks schrijft de Volkskrant hedenochtend. De kerkvorst heeft het conflict inmiddels zo hoog laten oplopen dat zelfs bemiddeling door nuntius François Bacqué, de ambassadeur van het Vaticaan in Nederland, niet heeft mogen baten. Een jaar na zijn aantreden dook de kritiek over Eijk al op. Hij ontsloeg onder meer zijn perschef. Ook sloot Eijk een priesteropleiding.

Het Contact Rooms-Katholieken (CRK) heeft zich nu rechtstreeks tot de paus gewend met de klachten over de wijze waarop de aartsbisschop de Nederlandse kerkprovincie leidt. Het CRK is de invloedrijkste organisatie van behoudende katholieken.

Enfin, het leest als een heuse thriller. Eijk zou zelfs gelogen hebben over de financiële situatie van het bisdom. Die zou penibel zijn maar feitelijk blijkt het bisdom de beschikking over miljoenen te hebben. “Nog recent is middels een legaat enkele miljoenen nagelaten aan het convict.”

Er is dus iets aan de hand in het Utrechtse. Zelfs Antoine Bodar maakt zich druk over de kwestie. “We zitten al zo in de nesten…” Meer over het Spook van de Maliebaan, de straat waar het bisschoppelijk paleis is gevestigd, vindt u hier.

Reageer op artikel:
Iedereen is bang voor het Spook van de Maliebaan
Sluiten