GroenLinks geeft verzet tegen megastallen op in ruil voor macht

Bas Paternotte 19 apr 2011 Politiek

In weerwil van wat de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer wil, heeft GroenLinks in de Provinciale Staten van Utrecht haar verzet tegen megastallen opgegeven in ruil voor de macht. Maandag werd het nieuwe provinciebestuur bestaande uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks beëdigd. Boerenbedrijven mogen uitbreiden tot 2,5 hectare is afgesproken. Dat zijn dus megastallen waar twee keer de Amsterdam Arena in past.

Volgens GroenLinks-Statenlid Jasper Fastl is de partij niet gedraaid; de partij kan er niets aan doen. GroenLinks maakt de megastallen niet mogelijk maar kan ze gewoonweg niet tegenhouden aldus Fastl. Het Statenlid heeft overigens ook kritiek op zijn eigen gedeputeerde Mariëtte Pennarts: een geleidelijk ontstane megastal is volgens hem ook een megastal. Pennarts stelt echter dat bestaande boerenbedrijven mogen groeien en dat dat iets heel anders is dan het bouwen van een megastal. Ruzie in Utrecht dus. En een breuk met de landelijke lijn.

En zo worden her en der de nieuwe provinciale coalities gesmeed. In Brabant is namelijk ook een bijzondere coalitie onstaan. Daar formeerde Hans Wiegel een coalitie van VVD, CDA en SP. Dit overigens zeer tegen de zin van GroenLinks in. Ondertussen vechten voormalige oppositiepartijen elkaar dus de tent uit. Enfin, niemand heeft gezegd dat politiek leuk en fris is, nietwaar?

Wat rest in deze tijden van discussie over dierenwelzijn is een alleraardigst artikel in Trouw: In de Kamer is het elke dag Dierendag.

Reageer op artikel:
GroenLinks geeft verzet tegen megastallen op in ruil voor macht
Sluiten