Staatssecretaris Knapen ontevreden over beloning ICCO-bestuurder

Bas Paternotte 19 apr 2011 Politiek

Het is weer typisch Haags – een bakkerij aan meel in de mond – maar voor de goede verstaander is het duidelijk. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) is ontevreden over de beloningsstructuur bij ontwikkelingshulp-organisatie ICCO. Leest u even mee? “Hoe wijs het is om in een tijd van noodzakelijke bezuinigingen en een kritisch maatschappelijk klimaat een dergelijke verhoging toe te passen, is weer een andere vraag.”

De protestants-christelijke ontwikkelingsorganisatie ICCO kreeg eind vorig jaar een flinke klap te verwerken. Het budget van ICCO uit overheidsfinanciering daalde van 106 miljoen euro naar 59 miljoen euro in 2011. Dat is een afname van ruim 44 procent. Tegelijkertijd trad er een nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur aan: Marinus Verweij.

Voorganger Jack van Ham verdiende een brutosalaris van 114.991 euro per jaar. Verweij zit daar met 123.336 euro bijna 10.000 euro boven (+7%). Formeel blijft Verweij nog net onder de Balkenende-norm van 124.000 euro. Maar toch, dat is een boel geld, dacht ontwikkelingshulp-journalist Marc Broere. Speelt Verweij met vuur, vroeg hij zich vorige maand af.

Dat wilde PVV-Kamerlid Johan Driessen dus ook weten, Kamervragen aan Knapen waren het gevolg. Want hoe was het mogelijk dat deze subsidieslurper – dixit Driessen – 10.000 euro meer verdient dan zijn voorganger? Nu ja, volgens Knapen is alles binnen de normen gebleven. Toch blijft die ene zin uit zijn beantwoording hangen: “Hoe wijs het is om in een tijd van noodzakelijke bezuinigingen en een kritisch maatschappelijk klimaat een dergelijke verhoging toe te passen, is weer een andere vraag.”

[[ poll uid=423 ]]

Reageer op artikel:
Staatssecretaris Knapen ontevreden over beloning ICCO-bestuurder
Sluiten