Spring naar de content

Wat nou, vrolijk Pasen?

Syb van der Ploeg als de lijdende Jezus op de voorpagina van Metro, in een advertentie van de Protestantse Kerk, de Evangelische Omroep en de rooms-katholieke zendgemachtigde RKK. Kan christelijk Nederland nog dieper zinken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

‘Hij was dood!’ meldt vandaag de voorpagina van de gratis ov-krant Metro, onder een foto van de Friese zanger Syb van der Ploeg. Is de voormalige frontman van De Kast ons dan plots ontvallen? Welnee, het is een advertentie om ons te attenderen op de Paasboodschap én op de uitzending, vanavond op Nederland 3, van de ‘spectaculaire muziekshow’ The Passion, met Van der Ploeg in de rol van Jezus.

Zou de duivel er mee spelen, met deze zoveelste poging van gelovig Nederland om van Jezus een toffe peer te maken, in een poging zo zieltjes te winnen? Er zijn volop redenen om dat te vermoeden. Al sinds de introductie van de legendarische ‘beatmis’ in de jaren zestig verkeren veel Nederlandse kerken in de veronderstelling dat het christelijk geloof – met het oog op de moderne mens – opgeleukt en gepimpt moet worden. Al die genante pogingen hebben echter tot niets geleid: de leegloop van de kerken kreeg alleen maar méér vaart.

Minstens zo saillant: diezelfde kerken deden al die jaren helemaal niets met het gegeven dat de belangstelling voor de klassieke uitingsvormen van het christendom juist sterk toenam. Neem de herontdekking van de zeventiende eeuwse Statenvertaling van de bijbel – kent u nog literatuurliefhebbers die er niet mee weglopen? Of neem de toenemende belangstelling voor oude kerkgebouwen – geen stedentrip kan tegenwoordig nog zonder. En dan zijn er natuurlijk nog de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus-Passion: de kaartjes ervoor zijn nauwelijks aan te slepen.

Maar verder wensen we Syb natuurlijk alle succes van de wereld. Hij is waarschijnlijk de enige die beter gaat worden van dit hele akkefietje.

Onderwerpen