Burgers in het paleis: wie is wie

import monarchie 22 apr 2011 Politiek

Onze eigen Hollandse burgerprinses is natuurlijk Máxima. Maar ook prinsessen Laurentien, Mabel, Marilène en tegenwoordig zelfs Anita zijn als gewone mensenkinderen ter wereld gekomen voor ze het via het huwelijk tot lid van de koninklijke familie schopten.

Kroonprins Frederik van Denemarken trof bij de Olympische Spelen van Sydney een leuke marketingdame, Mary Donaldson. Aanvankelijk werd gevreesd dat de Denen niet gediend zouden zijn van dergelijke nieuwlichterij, maar dat bleek ongegrond. De twee trouwden en kregen twee kinderen.

De Noorse prinses Mette-Marit is zonder twijfel het grootste buitenbeentje in het koninklijke gezelschap. Ze had al een kind toen ze de Noorse kroonprins tegen het lijf liep bij een concert. Bovendien zat ze naar eigen zeggen in een ‘verwarrende periode’ in haar leven. Ze verdiende de kost in een bar en volgde geen opleiding. De Noren morden, de kroonprins was verliefd en de rest is water in het fjord. Ze trouwden en kregen kinderen.

De Spaanse boulevardpers had altijd een lekkere kluif aan kroonprins Felipe. Dan ging hij weer met een ondergoedmodel, dan werd hij weer met een onbekende vrouw op zijn motorboot gefotografeerd. Toen kwam CNN-reporter Letizia Ortiz Rocasolano voorbij zeilen. Felipe was verkocht, Spanje volgde. Dat ze gescheiden was, maakte ineens niets meer uit. De Spanjaarden schijnen het zelfs erg ‘modern’ te vinden.

In het land waar ‘modern’ een cliché is, heeft het hof nu ook een burger. Daniel Westling, personal trainer en de bekendste brildrager van Zweden, is de man van kroonprinses Victoria. Ze hield hem lang verborgen, maar nu is het officieel.

Kate Middleton gaat haar overleden schoonmoeder Diana achterna. Dat wil zeggen: qua hysterie die is ontstaan rond haar huwelijk met prins William. Er zijn zelfs ijskasten te koop waar beide aanstaande echtelieden op staan. Vader Middleton, tegenwoordig een uitbater van een bedrijf in feestartikelen, is al op de vingers getikt dat hij te veel koninklijke prullaria verkoopt.


De enige Europese kroonprins die een adellijke partner heeft, Filip van België, loopt de meeste kans nooit koning te worden. Het volk mort, de politiek mort, Filip zelf mort. Het huis van Saxe-Coburg Gotha is niet populair na verschillende schandalen. Zijn broer, brekebeen Laurent, is wel met een burger getrouwd: de Britse Claire Coombs.

Reageer op artikel:
Burgers in het paleis: wie is wie
Sluiten