De rabbijn, het geld en de werkster

import de tijd 22 apr 2011 Leven

“He’s a bad man, a baaad man!”

Ditmaal is het de Filippijnse werkster van synagoge Kehilas Ja’akow, Thelma Velardo, die bij HP/De Tijd haar hart uitstort over rabbijn Raphael Evers. Het coververhaal van twee weken geleden waarin werd beschreven hoe Evers’ seminarium wel subsidiegeld ontving maar sinds 1960 slechts één rabbijn afleverde, houdt de joodse gemoederen nog steeds bezig.

Op de redactie druppelen nog immer brieven binnen die Evers de hemel in prijzen. Ook in het Nieuw-Israelietisch Weekblad trekt men deze week weer flink van leer tegen HP/De Tijd, de ‘veredelde boulevardpers’.

Ook de ‘nestbevuiling’ waaraan ‘verklikkers’ zich schuldig hebben gemaakt door HP/De Tijd in te wijden in joodse kringen, wordt veracht. “Wij hebben te maken met verraders binnen onze gemeenschap. Als er problemen of eventuele misstanden zijn los deze dan samen, intern, op,” aldus Jaap Schillo, een van de briefschrijvers.

Dat laatste heeft werkster Velardo geprobeerd, maar dat wierp geen vruchten af. Dus belde ze ons.

Waar gaat het over? Velardo heeft maanden schoongemaakt in de synagoge waar Evers rabbijn is en twee van zijn zoons bestuurder zijn, zonder betaald te krijgen. Navraag leert dat deze financiële onenigheid zelfs de rabbijnse rechtbank heeft gehaald, de Beth Din. Die stelde de werkster in het gelijk. Toch is ze niet betaald. “This is not good. Evers is a rabbi. He should do something about it, but he won’t pay,” aldus de Filippijnse.

Wat vindt Evers ervan? “Ik heb hier niets mee te maken. Dit speelde een jaar geleden en ik ben niet de werkgever van deze mevrouw. Waarom zoekt u trouwens alles uit waar mensen u mee bellen?”

Dat is ons werk, meneer Evers.

“Heeft u dan al uitgezocht of die mevrouw hier echt werkt?”


Dat vragen we aan u.

“Daar ga ik u niks over vertellen, want dan staat mijn foto er straks weer bij.”

Uw zoons schijnen bestuurder te zijn bij de synagoge. Zijn zij verantwoordelijk?

“Dan moet u hen bellen.”

We bellen de synagoge en krijgen een bestuurder die zijn naam niet wil noemen, maar wiens reactie opvallende gelijkenis vertoont met die van rabbijn Evers (als we zijn 06-nummer googlen, komen we uit bij Shraga Evers). Hij geeft eerst aan geen antwoord verschuldigd te zijn: “U bent een laag blad, dat merkten we de laatste tijd wel. U moet oppassen. Met wie spreek ik eigenlijk?”

Dan opeens wil hij toch praten en zegt hij dat het de schoonmaakster is die de boel heeft opgelicht: “Ze had een afspraak met de vorige bestuurder, een oude man, waarbij ze zes uren betaald kreeg en maar vier uren werkte.”

En de uitspraak van de Beth Din? “Dan moet u de Beth Din bellen.” Wegens de joodse feestdagen (Sederavond, Pesach) is die gesloten.

Heeft u nog meer opmerkingen of klachten? Houd het niet intern, maar belt u vooral: ons nummer circuleert in sjoel. KG

Reageer op artikel:
De rabbijn, het geld en de werkster
Sluiten