Stoofpot-erotiek

Thomas Blondeau 22 apr 2011 Leven

‘Ik kus je op je billen en bevrijd mijn boezem voor je, zodat je voelt hoezeer ik je liefheb.” “Ik zou je graag mijn kleine puppy maken, mijn dierbare, mijn eeuwige.” “Schatje, mijn liefde voor je is zo puur als goud.” “Wanneer iemand het over liefde heeft, beginnen mensen over jou te praten!” Een paar citaten uit liefdesbrieven aan Adolf Hitler. Een vrouw schreef hem dat ze moest huilen als ze zijn afbeelding zag; zo vriendelijk was zijn aanblik.

Ik staar langdurig naar de afbeelding op de foto van Mijn kamp, verschenen bij uitgeverij De Amsterdamsche Keurkamer. Het hoekige voorhoofd met de gefronste wenkbrauwen past niet bij het slappe vel van zijn wangen. Zijn dunne, samengeperste lippen verraden dat hij poseert met opeengeklemde tanden. Dat geeft nog enig reliëf aan zijn kaken. De bekendste snor ter wereld is helemaal geen gemillimeterd, inktzwart vierkantje, maar een borstelig beest dat niet netjes in tweeën is gedeeld. Ook het neusgootje is begroeid, wat het geheel nog rafeliger maakt. Alleen de borende blik intrigeert. Maar de ogen zijn niet symmetrisch.

Dat er mensen waren die Hitler uitzonderlijk vonden, is geen opzienbarend feit. Maar sexy? Dat macht erotiseert, is de enige verklaring en een cliché zo groot als ‘liefde zo puur als goud’. Hoe dat mechanisme werkt, kunt u hiernaast lezen bij Jojanneke, die duidt waarom Rutte opeens een lekker hapje geworden is.

Nog opmerkelijker vind ik dat die aantrekkingskracht maar één kant op werkt tussen de seksen. Sarkozy, Obama, Barroso – hun lichaamstaal en charme ontkennen, zou liegen zijn. Maar bij Merkel of Verburg denk ik eerder aan hun partijstandpunten dan aan decolleté respectievelijk rijzweepje.

De machtige vrouwen in wier aanwezigheid ik een paar uur mocht verblijven, zijn gering in aantal. Eeuwen van fallocratie verdwijnen niet in een paar generaties. Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus was nog staatssecretaris toen ik haar acht jaar geleden mochtinterviewen over haar studententijd.

Ze had een guitige blik, corporale gespreksvaardigheid en het soort Hollandse beenderstructuur dat ik als exoot wel aantrekkelijk vind. Het herfstige zonlicht in haar blonde lokken bracht een zweem van zwoelheid in de ambtskamer. Het soort erotiek waarnaar je begint te snakken zo rond de tijd dat je zin krijgt in hartige soepen en stoofschotels.


Had ik naar haar omgekeken als ze langs was gefietst? Vermoedelijk wel. Had ik haar proberen te versieren als we op hetzelfde terrasje waren beland? Heel misschien. Zou ik haar ooit geschreven hebben dat ik haar tot mijn kleine puppy wou maken? Nah.

Misschien dat mannen niet aangetrokken worden tot machtige vrouwen uit zelfbescherming. Wie ons overheersen wil, mag niet te mooi zijn. We zouden er weleens kapot aan kunnen gaan.

Reageer op artikel:
Stoofpot-erotiek
Sluiten