Spring naar de content

Dure feesten & bloeddiamanten: waarom Zimbabwe te arm is voor verkiezingen

Zimbabwe en democratie zijn nooit een geslaagde combinatie geweest. De Zanu-partij van dictator Mugabe doet er alles aan om de macht te houden. Maar de grootste opponent van Zanu, de MDC, kan er ook wat van. De Zimbabwaanse minister van Financiën, Tendai Biti, heeft namelijk geen geld meer voor verkiezingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Verkiezingen zou de Zimbabwaanse schatkist 400 miljoen dollar kosten. Terwijl in de begroting van Biti al een gat zit van 150 miljoen dollar. “De  Zimbabwaanse economie is niet in staat een verkiezing te onderhouden,” aldus Biti. De verschillende politieke partijen in Zimbabwe hadden juist een akkoord bereikt over een Road Map to Zimbabwe’s Elections. Na zware druk van Zuid Afrika en felle protesten van Mugabe tekende alle partijen het verkiezingsplan.

Tip voor Biti, wellicht dat er wat bezuinigd kan worden op de verjaardagsfeestjes van president Mugabe à 250K per keer. Misschien kan mevrouw Grace Nestle Mugabe bijspringen met haar persoonlijke melkkoe. Robert Mugabe zelf heeft trouwens ook nog een diamantmijn ter waarde van 800 miljard dollar achter de hand. Of bezuinig dan in ieder geval op die lipstick-verslaving van Robert Mugabe. Wellicht blijft er zelfs nog wat geld over voor mindere belangrijke zaken, zoals hongerige stemmers.