Spring naar de content

Koningin wilde af van 5 mei-viering

Koningin Beatrix wilde van Bevrijdingsdag af. Dit blijkt uit een document dat HP/De Tijd-journalist Mark Traa heeft gevonden in het stadsarchief van Amsterdam. Het notitieblaadje, gevonden tussen de ambtelijke stukken, dateert uit 1986 en is afkomstig uit het archief van het kabinet van toenmalig burgemeester Ed van Thijn. De schrijver van de notitie meldt dat koningin Beatrix af zou willen van de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

“HM (Hare Majesteit red.), zwaar gesteund door Lubbers, wil andere opzet van met name 5 mei – eigenlijk wil zij liever helemaal geen 5 mei meer, volgens mijn informatie, onder andere omdat het zo dicht bij de nu eeuwige Koninginnedag ligt, terwijl Lubbers het belang van het bedrijfsleven zwaar laat wegen.” De notitie is ondertekend met de letter ‘R’. Wie dat is, valt niet meer te achterhalen. 

“Heel opvallend. Dat dit uit haar mond komt, is opmerkelijk,” zegt Rob van Ginkel, socioloog aan de Universieit van Amsterdam en auteur van het pas verschenen boek Rondom de stilte – Herdenkingscultuur in Nederland. “We moeten het echter wel in die tijd plaatsen. Destijds was Bevrijdingsdag nog niet zo ingebed in de kalender als nu. Misschien dacht ze: wat moet ik daar?” Bevrijdingsdag werd in die tijd eens in de vijf jaar gevierd met een nationale herdenking.

Lees de rest van het artikel van Mark Traa in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen