Spring naar de content

Over maten en hartsvriendinnen

Het is gewoon waar: mannen hebben het onderling over seks, over voetbal, over niks. Vrouwen graven in elkaars gevoelsleven. Een analyse van vriendschappen tussen mannen en vrouwen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

“Ik ben heel blij dat ik niét van jullie hou. En jullie niet van mij. Heren!” Dat is de conclusie in het toneelstuk Nu even niet (2001) van Maria Goos, dat over mannenvriendschappen gaat. De mannen lachen erom en heffen hun glas om hierop te proosten. De vrouwen daarentegen willen nu even wél. Vrouwen willen namelijk altijd wel: kletsen, analyseren, voelen, veroordelen, steunen, klagen, bij elkaar zijn. Ze peuteren liefdevol maar ook nietsontziend door tot het binnenste schilletje van het gevoel. Volgens John Gray, auteur van de klassieker Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus hebben vrouwen de gesprekken met andere vrouwen zelfs fysiek nodig omdat zij meer oxytocine – ook bekend als het knuffelhormoon – verbruiken. Een liefdesrelatie is erbij gebaat als de vrouw maar voor tien procent de aandacht bij haar man zoekt. De overige negentig procent kan ze beter elders volkletsen met vrienden en collega’s, stelt hij in zijn nieuwe boek Venus is hot, Mars is cool.

“Vrouwen hebben veel aandacht nodig,” zegt Marjolein Stormezand (drie beste vriendinnen en een heleboel lieve andere). “Als goede vriendin ben je dus een soort charmeur, je geeft elkaar veel complimentjes. De vragen en onzekerheden waar wij vrouwen soms mee worstelen, begrijpen de meeste mannen niet zo goed. Het is alleen maar beter als je die worstelingen ergens anders kwijt kunt dan binnen je relatie. De intense band met vrouwen wordt nog sterker naarmate je hen langer kent. Als ik me rot voel, kunnen mijn beste vriendinnen dat koppelen aan eerdere momenten en me goede raad geven. Er zijn maar een paar vrouwen met wie ik die intimiteit deel, die alles van me weten. Vriendschap blijft goed omdat er een grens is. Als ik te chagrijnig doe tegen een van hen, moet ik het daarna goedmaken. Een vriendschap houdt op als je niet genoeg investeert. Bij vrouwen heeft dat altijd te maken met hoe attent je bent. Mannen hebben die bevestiging misschien minder nodig.”

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen