Spring naar de content

Marcel van Dam geeft Job Cohen doodskus

De vriendschap tussen Marcel van Dam en de PvdA is al een tijd voorbij. In 2003 zegde hij zijn partijlidmaatschap op, drie jaar later viel hij Wouter Bos aan en stemde openlijk op de SP. En vandaag geeft hij in zijn column in de Volkskrant een doodskus aan Job Cohen. “Hij is geen vechter, geen kopman, geen inspirator. Hij ‘loopt niet harder dan zijn polsstok lang is’, laat staan dat hij verder wil springen. Hij heeft een nummertje getrokken en wacht tot hij aan de beurt is.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is geen verrassing dat Van Dam zich tegen de PvdA keert, het staat tenslotte in de functieomschrijving van de grootgrondbezitter. Vorige maand nog noemde hij de PvdA in HP/De Tijd een ‘dood paard’. Hij gaf zichzelf al een voorzetje – Van Dam is het liefst spits, keeper en scheidsrechter tegelijk moet u weten – wat betreft Cohen. “Ik zou Job Cohen wel eens dat boekje van Bos uit 2006 willen voorleggen, ‘Dit land kan zoveel beter’. Dan zou ik zeggen: streep nou eens aan waarmee je het niet eens bent. Zinloze vraag natuurlijk, hij zal ‘m nooit beantwoorden.”

Van Dam, barmhartig als hij is (ironieteken), heeft Cohen echter even de kans gegeven naar eigen zeggen. “Iedere nieuwe politieke leider heeft een flinke tijd recht op het voordeel van de twijfel. Maar in het afgelopen jaar heeft mijn twijfel zich omgezet in de overtuiging dat Cohen niet de man is om effectief oppositie te voeren tegen een kabinet dat alles waar sociaal-democraten trots aan kunnen ontlenen, kapot maakt.” Van Dam maakt dat af met een mooie one-liner. “Wat weerloos is, wordt waardeloos gemaakt.” 

Maar het echte venijn zit in de spreekwoordelijke staart: “Jammer, want Job Cohen is een integere en bekwame bestuurder en een achtenswaardig man.” Au! Smother him with love, moet Van Dam gedacht hebben. Wanneer gaat Van Dam eens met pensioen?

Onderwerpen