Spring naar de content

Asscher: ‘InHolland is zaak voor strafrecht’

Het zal u niet ontgaan zijn: hogeschool InHolland blijft in een kwade reuk staan. Maar liefst zes opleidingen blijken diploma’s te hebben uitgereikt middels een omweg of verstrekten diploma’s die niet voldoen aan de hbo-standaarden. Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) was gisteren al furieus, vandaag is de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher dat. “Het gaat hier niet over kwaliteitsnormen, maar gewoon over keiharde fraude. Dit is een zaak voor het strafrecht.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Asscher zegt dat in een nieuwsbrief van de PvdA Amsterdam, waarin hij terugkijkt op één jaar coalitie. Hij legt de schuld bij het voormalig bestuur van InHolland: “De fundamentele vraag voor mij is: hoe is het in godsnaam mogelijk dat bestuurders erbij staan en ernaar kijken? Het is een symptoom van besturen die op zó’n afstand staan van hun scholen en de studenten dat ze niet meer geïnteresseerd lijken. De verwoording van bestuurders lijkt te zijn: ‘Of ik nou een koekjesfabriek run of een school, dat maakt voor mij niet uit.'”

HP/De Tijd beschreef de perikelen die voorafgingen aan de bestuurswissel al eerder in een zwartboek. Vragen rijzen ook bij de rol van de huidige bestuursvoorzitter van InHolland, Doekle Terpstra. Tot eind vorig jaar was hij namelijk voorzitter van de HBO-raad. De Grande Dame van het Binnenhof, Wouke van Scherrenburg, legde hem gisteren op dat vermaledijde Twitter het vuur aan de schenen. Want had Terpstra ‘zitten pitten‘ als voorzitter van de HBO-raad?

Naar eigen zeggen had hij geen mogelijkheden om uit hoofde van die vorige functie direct in te grijpen. Wel heeft hij destijds geprobeerd ‘op basis van natuurlijke autoriteit invloed aan te wenden, maar wel achter de gordijnen‘. Hmmm, ‘natuurlijke autoriteit’, ‘achter de gordijnen’… O, leve de Nederlandse transparante bestuurscultuur!

De Tweede Kamer maakt zich ook druk over de kwestie. In navolging van de harde woorden van Zijlstra – hij gaat vier opleidingen sluiten – gaat GroenLinks-onderwijswoordvoerder Jesse Klaver ook vol op het orgel. Hij vroeg gisteren een debat aan. “Hogeschoolbestuurders past op dit moment grote bescheidenheid. De snelgroeiende hogescholen zijn niet in staat gebleken het onderwijs op hoog niveau te houden. Besturen staan te ver van de collegezaal en van de werkelijkheid. Hierdoor heeft zich een ramp voltrokken, die vraagt om een drastische koerswijziging.” Wordt vervolgd.