Spring naar de content

100.000 dollar op de muur van Guggenheim

De Duitse kunstenaar Hans-Peter Feldmann heeft de Hugo Boss prize gewonnen: 100.000 dollar en een expositie. En wat moet je nou met 100.000 dollar, moet hij zich afgevraagd hebben. De oplossing: op de muur spelden. Om te laten zien hoeveel het is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

In het Guggenheim museum in New York wordt daarom momenteel met vereende krachten een hele kamer volgespeld met dollarbriefjes. Vanaf 20 mei kun je het resultaat bekijken. Kunst en geld zijn in de regel nogal onverenigbaar, het werk van Feldmann zoekt hiermee een oud conflict op.

Feldmann is niet de eerste die geld tentoonstelt: in 1962 maakte Andy Warhol een zeefdruk van 200 dollarbiljetten. '200 One Dollar Bills' wordt gezien als een iconisch werk voor de Amerikaanse kunstgeschiedenis, en een van de beginpunten van de Pop Art. Op de veiling Sotheby's in New York werd het vorig jaar verkocht voor een recordbedrag van 43,8 miljoen dollar.

[[image file="2011-04/andy-warhol-200-one-dollar-bills_2.jpg" ]]

Hans-Peter Feldmanns werk zal echter niet verkocht worden: de dollars laat hij netjes weer van de muur afhalen aan het eind van de tentoonstelling in Guggenheim. Het werk doet ook denken aan de actie van de Britse popgroep KLF, hoewel zij iets dapperder (of dommer?) waren: in 1994 verbrandden zij voor de camera een miljoen echte Britse ponden.

<iframe width="410" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/_uM55wxUDW4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Onderwerpen