Spring naar de content

‘Heer ontferm u over Osama bin Laden’

Hoe reageert de Arabische wereld op de dood van Osama bin Laden? Een rondgang langs de Arabische kranten en Twitter. “Osama krijgt nu wat hij voor zichzelf wenst en de goedgelovige Amerikanen denken dat ze wraak hebben genomen. Zo krijgen beide partijen wat ze willen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Jubelende, doch kritische reacties op de dood van Osama bin Laden. Ze stromen aan de lopende band binnen, vrijwel direct nadat president Obama het grote nieuws rond half 6 Nederlandse tijd bekend maakte. Ook onze premier Rutte was er vandaag vroeg bij, met de opmerking dat de veiligheidsdienten komende tijd extra alert zullen zijn. “Er zijn genoeg gekken die bereid zijn de meest verschrikkelijke dingen te doen,” zei hij. Defensieminister Hans Hillen sloot zich daarbij aan door te verkondigen dat met de dood van Osama bin Laden het gevaar nog niet geweken is.

Maar hoe wordt er eigenlijk vanuit de Arabische wereld gereageerd? Nauwelijks, blijkt uit een rondgang langs de meest toonaangevende Arabische media, nieuwsgiganten als al-Jazeera en al-Arabiya even niet meegerekend. De Egyptische krant al-Ahram, het Jemenitische al-Thawra en het Syrische persbureau SANA, zwijgen vooralsnog over de dood van ’s werelds meest gezochte terrorist. Op krantenwebsites uit Saoedi-Arabië, het land waar Osama bin Laden werd grootgebracht, totdat zijn staatburgerschap in 1994 werd ingetrokken, wordt zijn dood wel mondjesmaat gemeld. In keurige nieuwsberichten, die verwijzen naar persbureaus als AP en Reuters.

Nergens haatberichten, verwijten richting Obama of dreigingen met aanslagen.

Nóg niet, want we moeten ons natuurlijk niet helemaal vastklampen aan de online-variant van Arabische media. Geen redacteur die zo gek is om in het Jemenitische Sanaa of het Syrische Damascus ’s nachts zijn bed uit te rollen om vol overgave een berichtje op de website van hun krant te tikken. Want: geen hond die het leest. Arabieren halen hun dagelijkse nieuwsportie vooral van de televisie, of van de straat, waar de dood van Bin Laden vast en zeker onderwerp van de dag is.

Een andere mogelijke verklaring voor het stilzwijgen van de Arabische media is dat de leiders van de Arabische landen – die op dit moment al het nodige aan hun hoofd hebben – nog niet met een officiële verklaring zijn gekomen. De staatmedia leggen het nieuws daarom nog even op de bovenste plank.

Wel kent ook de Arabische wereld zijn fanatieke twitteraars, die natuurlijk niet achter konden blijven op de rest van de wereld. “Heer ontferm u over Osama bin Laden,” twittert Egyptenaar MohammedFares4.

De Saoedische Mohammed Alzubaidi: “Osama krijgt nu wat hij voor zichzelf wenst en de goedgelovige Amerikanen denken dat ze wraak hebben genomen. Zo krijgen beide partijen wat ze willen.

Obama moet het naast Twitter voorlopig doen met reacties van hem welgevallige collega’s uit het Midden-Oosten, Netanyahu uit Israël en de Afghaanse Karzai. “Osama bin Laden,” zo sprak Karzai vanochtend plechtig op de staatstelevisie, “heeft betaald voor zijn daden”.